Русија

У авионској несрећи у Јејску број жртава повећан на 26

Услед пада авиона оштећена су 72 стана
У авионској несрећи у Јејску број жртава повећан на 26AP © Tanjug/AP Photo

Најмање 26 особа, међу којима троје деце, погинуло је када се руски суперсонични ловац-бомбардер Су-34, који је полетео са оближњег аеродрома, срушио у Јејску, граду на обали Азовског мора, саопштиле су руске власти. Авио је пао у двориште деветоспратне стамбене зграде. Пилоти су се катапултирали, а након што се запалило гориво авиона, ватра се брзо проширила на 2.000 квадратних метара.

У паду авиона је повређено деветнаест особа од којих је четворо пребачено у болницу. Станари оштећене зграде су евакуисани у привремени смештај или су преноћили код родбине и пријатеља. Помоћ породицама пружа четрдесет психолога.

Министар за ванредне ситуације Русије Александар Куренков је изјавио да је из Москве на лице места послат авион Ил-76 снабдевен са опремом за транспорт жртава. Према његовим речима, остало је да се на месту пада авиона прегледају рушевине. Министар је напоменуо да су ватрогасци и друге оперативне службе професионално радиле на отклањању последица пада авиона СУ-34. Куренков је истакао да су све донете одлуке биле исправне и да су се ватрогасци изборили са пожаром за три сата. Куренков тврди да није било експлозије након пада авиона, већ да је пожар избио након рушења летелице.

Руски регионални министар цивилне заштите и ванредних ситуација Сергеј Штриков је рекао да су услед пада авиона оштећена 72 стана у два улаза стамбених зграда.

Породице погинулих у авионској несрећи у Јејску добиће милион рубаља, а страдалима 400.000 рубаља помоћи. Једнократна помоћ од 200.000 рубаља биће исплаћена особама које су претрпеле лакшу штету по здравље. Такође, за сваког члана породице регистрованог у стану биће плаћено 50.000 рубаља у случају делимичног губитка имовине и 100.000 рубаља у случају потпуног губитка. У плану је и исплата по 10.000 рубаља свакој жртви као једнократна помоћ.

Увече 17. октобра бомбардер СУ-34 пао је у стамбену област Јејска. Како је саопштило Министарство одбране Руске Федерације, узрок је запаљење једног од мотора приликом полетања. Гориво изливено приликом замаха авиона се запалило, ватра се проширила на стамбену вишеспратницу услед чега је избио пожар од првог до деветог спрата. Пилоти су се катапултирали. Руски председник Владимир Путин поручио је да се пружи сва неопходна помоћ угроженима у ванредној ситуацији.

image