Русија

Вегански фанатик пред судом због изгладњивања детета до смрти

Љутиј се сумњичи да је дете подвргавао "специјалној исхрани", ускраћујући му млеко или формулу. Такође је, наводно, приморао бебу да издржи неколико 24-часовних периода без хране, како би "повећао његову одлучност"
Вегански фанатик пред судом због изгладњивања детета до смртиwww.globallookpress.com © George Panagakis

Руски самозвани тренер личног развоја и промотер веганског начина живота ухапшен је због смрти свог једномесечног сина, који је умро услед потхрањености и непружања медицинске помоћи.

Новорођенче је проглашено мртвим 8. марта када су га родитељи одвезли у болницу. 

Љутиј је фитнес тренер који на својој Инстаграм страници даје савете за 64.000 пратилаца и нуди клијентима одмор од 500 долара, током којег им објашњава како да "остану у форми и доживе 150 година".

Техника наводно укључује уздржавање од животињских производа и куване хране, али и "директну апсорпцију сунчеве енергије" као додатак за узимање воћа и поврћа. 

Он је тврдио да је тај приступ развио након што је доживео духовно буђење током путовања у Индију, као и да је, захваљујући тој методи, престао да конзумира цигарете, алкохол и дрогу. 

Љутиј се сумњичи да је дете подвргавао "специјалној исхрани", ускраћујући му млеко или формулу. Такође је, наводно, приморао бебу да издржи неколико 24-часовних периода без хране, како би "повећао његову одлучност".

Не само да Љутиј и његова супруга Оксана Миронова "нису имали поверења у здравствени систем", већ је Љутиј помагао при порођају, иако нема никаквих овлашћења и стручности за то.

Дете није прошло рутинске лекарске прегледе за бебе у Русији, а пар је наводно одбио да позове лекара када је дечаково здравље почело да се погоршава неколико дана пре смрти.

Уколико буде проглашен кривим, Љутију прети казна до седам година затвора. Миронова је оптужена за изазивање смрти из нехата, за шта је запрећена казна до две године затвора.

image
VV inauguration
banner