Русија

Путин наложио да се повећа број сателита: Русија ће истражити свемир

Потребно је повећати број сателита, истакао је руски председник
Путин наложио да се повећа број сателита: Русија ће истражити свемир© http://kremlin.ru/

Русија ће истраживати свемир, рекао је данас председник Русије Владимир Путин на премијери првог филма снимљеног у свемиру - "Изазов" у Москви.

"Наша земља ће истраживати свемир, и даље напредовати у том правцу. За то је неопходна напредна технологија на Земљи и модеран ниво националне безбедности", рекао је председник.

Притом, додао је, потребно је повећати број сателита у свемиру, за различите намене.

Према његовим речима, ракетна индустрија повећава свој потенцијал, без проблема је изведено 100 свемирских лансирања, заредом.

Русија има своја јединствена решења за обављање одбрамбених задатака и истраживање свемира и на достојан начин ће одговорити на све изазове са којима се суочава, рекао је лидер земље.

Премијера руског филма "Изазов" организована је данас у Кремљу поводом Дана космонаутике, којим се обележава први лет у свемир руског космонаута Јурија Гагарина 12. априла 1961. године.

Путин је нагласио да је Русија земља која је снимила први филм у свемиру, што је јединствен догађај за светску кинематографију. "И ту смо први", истакао је председник и честитао ауторима филма.

Београдска премијера филма, у коме глуми и српски глумац Милош Биковић, биће одржана 19. априла у "Синаплекс" биоскопу у ТЦ Галерија у Београду.

Филм "Изазов" је први филм у историји светске кинематографије који је сниман у космосу, односно на Међународној свемирској станици. Филмску причу режирао је прослављени руски редитељ Клим Шипенко, кога је српска публика већ упознала кроз филм "Слуга".

image