Путин честитао Васкрс: Овај предиван празник нас инспирише на добра дела

Руски лидер захвалио се Руској православној цркви и другим конфесијама за њихов допринос очувању института породице и културног и историјског наслеђа Русије, истакавши да је духовна подршка данас посебно важна, јер се земља суочава са озбиљним изазовима

Председник Руске Федерације Владимир Путин честитао је данас свим православним хришћанима и грађанима Русије Васкрсење Христово. 

Путин је истакао да овај диван празник који, како је казао, "сви волимо" улива наду, инспирише верни народ на добра дела и помаже да друштво не заборави на морална начела и праве вредности.

"Предивни Васкрс – празник који сви воле, даје верницима наду, подстиче на добре мисли и дела и служи за афирмацију високих моралних идеала и вредности у друштву". 

Посебно је нагласио важност Руске православне цркве, али и других конфесија, које заједно раде на очувању културног идентитета многонационалне Руске Федерације и института породице. 

"На овај празнични дан, са осећањем дубоког задовољства, желим да истакнем стваралачку, истински подвижничку делатност Руске православне цркве и других хришћанских конфесија, усмерену на очување нашег најбогатијег историјског и културног наслеђа, решавање кључних друштвених проблема, јачање институција породице, васпитање младих, хармонизацију међурелигијских и међунационалних односа. Црква је увек била заједно са народом, делила са њим радости и недаће. И данас се, пред озбиљним изазовима, активно укључује у дела милосрђа и доброчинства, помажући људима да нађу снажну духовну подршку", поручио је руски лидер. 

Путин је посебну честитику упутио и Патријарху московском и целе Русије Кирилу у којој му се захвалио за "неуморни подвижнички труд који је усмерен на очување непролазних историјских, духовно-моралних, породичних вредности", али и за његов допринос васпитавању омладине. 

"Дуги низ година ваша мудра пастирска реч позивала је на милост, доброту и правду, помажући људима да нађу јаку духовну подршку. Данас, када се суочавамо са озбиљним изазовима, ово је посебно важно", написао је Путин. 

Лукашенко: Желим вам мира и здравља, а за остало ћемо се снаћи

И председник Белорусије Александар Лукашенко честитао је свом народу празник Христовог Васкрсења. Он је верном народу пожелео мира и здравља, јер све остало, како је казао, се може купити, али не и здравље. 

Он је искористио прилику да се осврне на актуелну ситуацију у свету, рекавши да се јасно види шта се данас дешава око Белорусије и додавши да ће бити неопходно уложити огромне напоре да би се мир сачувао у земљи.

"Ако будемо радили свој посао, ако свако буде одрадио свој део, сачуваћемо мир. Урадићемо нешто невероватно. У овој ситуацији, када све са стране ври, ми ћемо сачувати мир на овој земљи", рекао је Лукашенко грађанима, који су данас заједно са њим присуствовали празничној служби. 

Председник је додао и да данас "многи, не знајући и не схватајући шта ће бити сутра, не праве дугорочне планове". Ипак, он је своје грађане уверио да ће сутра, како је нагласио, "све бити добро". "У то будите сигурни", закључује он.