Да ли се Фејсбук цензуром Симура Херша бори за истину?

Корисницима друштвене мреже уместо подељеног линка излази обавештење да је у питању чланак са лажним информацијама, и само једним кликом могу да дођу до "истинитог" чланака, који се заправо бави "грешкама" пронађеним у Хершовом раду

Фејсбук цензурише истрагу Симора Херша о саботажи Северног тога према којој је главни кривац Америка, јер је, како се наводи, током НАТО вежби, уз помоћ норвешких војника, поставила експлозив на дно Балтичког мора.

Ако бисте покушали да објавите линк Хершове публикације "Како је Америка уништила гасовод Северни ток" на друштвеној мрежи, не би вам ишло глатко. Уместо подељеног линка, вашим пратиоцима би изашло обавештење да је у питању чланак са лажним информацијама, и само једним кликом који Фејсбук нуди, дошли бисте до "истинитог" чланака, који се заправо бави "грешкама" пронађеним у Хершовом раду.

"Награђивани новинар Симор Херш оптужује Норвешку за експлозију Северног тока. Али његов чланак садржи неколико грешака", наводи се у "исправљеној" верзији истраге саботаже.

Други амерички истраживачки новинар Мајкл Шеленбергер је с тим у вези скренуо пажњу на речи чланице одбора "Фејсбука" Шерли Сандберг из 2020. године када је рекла да компанија неће постати "арбитар истине".

"Ми дефинитивно не желимо да будемо арбитар истине. Не мислимо да нам то приличи. Сматрамо да свако треба да уради свој део посла", рекла је она тада у интервјуу за Би-Би-Си.

И речи америчког бизнисмена Илона Маска, који је за "Фокс њуз" рекао да власти САД имају практично пун приступ свему што се дешавало на Твитеру, укључујући приватне поруке корисника, указују да је циљ великих компанија, које неретко делују у службу власти, далеко од неговања истине.