Патријарх Кирил: Одбрана отаџбине је највећа дужност и свето дело

Запад и православна Русија се развијају у различитим правцима, а та чињеница се у иностранству користи као изговор да се "силом победи Русија", поручио је руски патријарх

Данашњи непријатељски однос Руса једних према другима је издаја отаџбине, људи уз Божију помоћ то морају да превазиђу, поручио је патријарх московски и целе Русије Кирил. 

"Даће Бог да православна вера сачува наш народ, распламсавајући љубав према Цркви, отаџбини и једних према другима. Данас заиста морамо да будемо јединствени. Неопходно је одбацити раздражљивост, непријатељски однос, који је као издаја домовине", рекао је патријарх након службе у Светотројичној Сергијевској лаври. 

Поглавар Руске православне цркве (РПЦ) је нагласио да не би требало да буде никаквог непријатељства, да све треба победити силом Божијом и молитвом и да ће Русија тада имати моћ од које ће се плашити они који сањају о пропасти руске земље.

Према његовим речима, цела Русија, као и руски народ пролазе кроз "веома тешка времена".

"Данас, када се наши борци бране Русију у Донбасу и боре за будућност наше земље, позивам вас да се посебно молите за руског председника, за власт, војску и за цео народ, како не би било спољних и унутрашњих злонамерних сила које би могле да нас раздвоје и ослабе", казао је патријарх Кирил, подсећајући да се Свети Сергије Радоњешки, оснивач Тројице-Сергијеве лавре, молио за уједињење Руса", рекао је патријарх Кирил.

Како је навео поглавар РПЦ, Запад и православна Русија се развијају у различитим правцима, а та чињеница се у иностранству користи као изговор да се "силом победи Русија".

Руски народ је тако васпитан, закључио је патријарх, укључујући и духовно предање које потиче из Православне Цркве, да је одбрана отаџбине највећа дужност и свето дело.