Русија

Стоп промени пола у руском пасошу?

Немамо само правне сукобе у вези са питањем промене пола, већ пре свега, неусаглашеност са актуелним званичним документима и уставним приоритетима, рекао је Константин Чујченко
Стоп промени пола у руском пасошу?www.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin/Global Look Press

Један од првих корака ка утврђивању породичних вредности у руском законодавству биће укидање могућности промене пола у пасошу и другим документима, изјавио је министар правде Русије Константин Чујченко, говорећи о почетку рада на усаглашавању важећег законодавства са основама државне политике јачања традиционалних вредности и уставних приоритета за заштиту породице, мајчинства и деце.

"Пре свега, говоримо о законском искључивању могућности промене пола у пасошу и другим документима. Дозвола промене пола у руском закону важи још од 1997. године. У то време, разне међународне организације, укључујући светску Здравствену организацију, утицале су на формирање одређених норми", рекао је Чујченко за ТАСС.

Он је подсетио да је тренутно један од основа за исправке или промене у пасошу и другим документима потврда о промени пола коју издаје медицинска организација, додавши да истовремено, није предвиђено да су хируршке интервенције обавезне да би особа добила потврду о промени пола.

Према његовим речима, према статистици матичних служби, од 2018. године, када је било могуће да се промени пол у пасошу, до 2022. регистровано је више од 2.700 случајева промене пола, од којих је 190 ступило у брак".

"Видимо да особа која је променила пол у пасошу, али је физиолошки остала иста, може да ступи у брак, усвоји децу. Постављају се и питања попут оних, са колико година особа која је променила пол на папиру може да оде у пензију? Или, ако прекрши закон, у коју затвор да се пошаље... Немамо само правне дилеме у вези са питањем промене пола, већ, пре свега, неусаглашеност са актуелним званичним документима и уставним приоритетима", навео је министар.

Чујченко је напоменуо да ће Министарство правде Русије ускоро почети рад на изменама и допунама закона о актима о грађанском статусу и да ће бити потребне измене и допуне закона "О основама за заштиту здравља грађана у Руској Федерацији".

"То ће омогућити да се код нас искључи могућност промене пола особе једноставном променом докумената", закључио је министар. 

image