Русија

Песков: Истина о нападима на Северни ток изненадиће Европу

Москва дипломатским каналима ради на томе да буде укључена у истрагу о саботажи на гасоводу
Песков: Истина о нападима на Северни ток изненадиће ЕвропуAP © Stefan Sauer/dpa via AP

Ако информације о починиоцима терористичког напада на Северни ток буду објављене у јавности, многи у Европи биће изненађени, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Он је додао да Москва дипломатским каналима ради на томе да буде укључена у истрагу о саботажи на гасоводу, пренеле су "РИА Новости".

"Ипак, Русија наилази на зид неспремности на било какву сарадњу и покушаје да заједно дођемо до пуне истине", рекао је Песков.

Претпоставке Москве, када су у питању починиоци добро су познате, али још увек није могуће добити било какве конкретне информације због одбијања Немачке, Шведске и Данске да укључе Русију у истрагу, истакао је портпарол Кремља.

Хаварије које су значајно оштетиле гасоводе Северни ток 1 и 2, намењене за испоруку руског гаса Европи, догодиле су се 26. септембра.

Русија их је означила као акт међународног тероризма, док су Шведска, Данска и Немачка навеле да не искључују циљану саботажу. Неколико дана после напада, Песков је верзију да Русија стоји иза инцидената на сопственим гасоводима у територијалним водама страних држава, назвао "глупом и апсурдном" и позвао на стрпљење док се не оконча истрага.

Портпарол Кремља тада је подсетио на речи америчког председника Џозефа Бајдена са почетка фебруара да неће више бити Северног тока 2 ако Русија нападне Украјину.

Песков је указао и на еуфоричну реакцију Пољака који су захваљивали на друштвеним мрежама САД. Захвалност Америци је на Твитеру изразио Радослав Сикорски, посланик Европског парламента и бивши министар иностраних послова Пољске.

image