Русија

Примаков o паљењу Руског центра на Кипру: Ово је терористички напад, али нећемо одустати

Ради се о нападу на цивилну, мирну зграду, који је имао за циљ да застраши запослене и људе који долазе у овај културни центар. Поправићемо и офарбаћемо све што је потребно, али затворити нећемо, каже шеф "Росотрудничества"
Примаков o паљењу Руског центра на Кипру: Ово је терористички напад, али нећемо одустатиwww.globallookpress.com © State Duma Russia/via Globallookpress.com

Сматрамо да је паљење зграде Руског центра за науку и културу (РЦСЦ) у Никозији, главном граду Кипра, терористички напад, саопштио је шеф "Росотрудничества" Јевгениј Примаков.

"Сматрамо да је ово терористички акт, јер се ради о нападу на цивилну, мирну зграду. Сасвим је јасно да циљ није био само да се нанесе штета, већ и да се застраше запослени и људи који долазе у овај културни центар", рекао је Примаков за телевизију "Русија 24".

Он је напоменуо да је пожар зграде повезан са "украјинским активностима". 

"Како ми је рекла шефица центра Алина Радченко, буквално одмах након овог терористичког напада на једну од зграда у непосредној близини Дома културе, неко је окачио украјинску заставу на прозор. Мислим да је то нека врста потписа. Чак и ако то нису исти људи који су извршили овај терористички акт, у томе је био извесни украјински понос", објаснио је.

Према његовим речима, Руски центар ће наставити да ради без обзира на пожар. 

"Поправићемо и офарбаћемо све што је потребно, али затворити нећемо", поручио је Примаков.

Раније је директорка Руског центра за науку и културу Алина Радченко у Никозији саопштила да је у згради избио пожар, а да очевици не искључују да је пожар подметнут.

"Чули смо две експлозије око 12.30. Нисмо их ни са чим повезали, а онда се испоставило да се наша зграда запалила. Пожар је био јак. Према речима очевидаца, највероватније је нешто бачено на зграду центра", испричала је директорка.

Она је додала да је пожар сада угашен и да је зграду окружила полиција. Према њеним речима, штета је велика – изгорео је цео зид, кров, материјал.

image