Русија

Посланик Руске думе: Заборавите на повратак Украјине у границе из 1991, то су бесмислице

Русија не тргује својим територијама. Крим, Херсонска и Запорошка област, Доњецка и Луганска Народна Република су историјски руске земље и сада су поново уједињене са њом, заувек, поручио је Михаил Шеремет
Посланик Руске думе: Заборавите на повратак Украјине у границе из 1991, то су бесмислице© Tanjug/Alexander Astafyev, Sputnik, Government Pool Photo

Посланик руске Државне думе Михаил Шеремет рекао је да је потпуно искључена могућност повратка Украјине на границе из 1991. године, а да изјаве у вези с тим нису ништа друго до политичка бесмислица.

"Повратак Украјине у границе из 1991. не долази у обзир. Русија не тргује својим територијама. Крим, Херсонска и Запорошка област, Доњецка и Луганска Народна Република су историјски руске земље и сада су поново уједињене са њом, заувек. Све изјаве и ултиматуми из Кијева и њихових прекоморских кустоса су обичне спекулације и политичке бесмислице", рекао је Шеремет за "РИА Новости".

Према његовим речима, изјаве кијевских политичара вођене су "страхом и збуњеношћу".

"Све је у историји циклично и понавља се, па препоручујем свим агресорима да не губе време својом русофобском реториком. Што се Украјине тиче, доћи ће време када ће бити део велике Русије", поручио је Шеремет.

Подсетимо, чланови Представничког дома америчког Конгреса из републиканске и демократске странке припремају резолуцију којом захтевају да се оконча сукоб у Украјини враћањем на границе из 1991. године. Аутори документа позивају и на укључивање Украјине у НАТО, и захтевају да Москва плати одштету Кијеву.

Украјински председник Владимир Зеленски је, након телефонског разговора са кинеским председником Си Ђинпингом, казао да "територијални интегритет Украјине треба да буде обновљен у границама из 1991. године".

image