Русија

Патрушев: Очување Украјине није у плану САД; Данашњи Американци не знају шта је то рат

Сви велики ратови који су се водили против Русије водили су се како би она престала да буде главна геополитичка сила у Евроазији. Неке ствари се не мењају, каже секретар Савета безбедности Русије
Патрушев: Очување Украјине није у плану САД; Данашњи Американци не знају шта је то ратwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Сједињене Америчке Државе немају план да након конфликта у Украјини сачувају ту земљу као државу, оценио је данас секретар руског Савета безбедности Николај Патрушев. Њихов план, како је казао, је да максимално искористе природна богатства Украјине и доведу до масовног расељавања становништва у тој земљи, уједно настављајући "рат са Русијом до последњег Украјинца".

"Следећи такву неонацистичку логику, Вашингтон је (Украјину) већ претворио у територију, коју милиони људи масовно напуштају тражећи заштиту у иностранству од социо-економских проблема и профашистичког угњетавања. Тридесет година комешања, које је Вашингтон организовао у Украјини довели су до тога да се њено становништво преполови", објаснио је он у интервјуу за "Известија". 

Европа доживљава велики пад, али један циљ вековима остаје исти - уништење Русије

Према његовим речима, САД су окупирале Европу и претвориле је у "економску базу за америчке експерименте". Стари континент данас послушно извршава све задатке НАТО-а, који наставља да покушава да потчини и друге земље Источне Европе, не заборављајући Русију, која је за њих још увек "кост у грлу", рекао је Патрушев. Како закључује, "европска политика данас доживљава најдубљи морални и интелектуални пад".

"НАТО је распоредио додатне војне контингенте у Источној Европи. У региону је стационирано око 60.000 америчких војника. Алијанса је модернизовала војну инфраструктуру у близини наших граница, повећала обим и интензитет оперативне и борбене обуке трупа. НАТО снабдева Украјину опремом и наоружањем, а отворио је и десетине центара за обуку украјинских војника", рекао је Патрушев.

Подсетио је на Хартленд теорију географа Макиндера, који је још пре сто година развио идеју да је територија на којој се Русија данас налази средина земље и да онај ко влада њоме има контролу над читавом Евроазијом. Ова информација, додао је, води ка глобалној доминацији, што и јесте циљ Запада.

"Њему припада и идеја изоловања наше државе уз помоћу такозваног санитарног коридора од малих земаља Источне Европе. Колико година је прошло, а њихови циљеви се нису променили", каже он, објашњавајући да Запад води антируску политику не годинама, већ вековима, те да су неки принципи и данас остали исти. 

Како је рекао, и НАТО се данас шири на исток, баш као што су то раније покушавали Наполеон или Хитлер. Сви велики ратови који су се водили против Русије водили су се како би она престала да буде главна геополитичка сила у Евроазији.  

САД, са друге стране, нису одустале од оваквих планова ни након Другог светског рата и оснивања Уједињених нација, већ су уместо мира радиле на детаљним плановима како да униште Совјетски савез. Њихове тадашње идеје претпостављале су и нуклеарне нападе на становништво СССР-а, али и неких кинеских градова, открио је Патрушев.

Данас, лажно говорећи о некаквој борби против тероризма, Запад обучава терористе и диверзанте како би у Русији изводили различите нападе, уплашили локално становништво и ставили под знак питања уставне норме Руске Федерације.

Американци не знају шта је рат, давно је то било код њих...

Како каже, о свему овом су у САД размишљали, јер нису били кажњени за оно што су урадили јапанском народу у Хирошими и Нагасакију, и јер "Американци у принципу не знају шта је то рат", пошто су се последње битке тамо водиле 1865. године.

"Нису доживели страхоте блокада, разарања, глади, концентрационих логора, нису изгубили милионе људи. Стога њихове елите лако говоре о томе да је потребно да се наоружају, нанесу војни пораз Русији и да се спреме за нове ратове". Због тога они и могу да нарушавају битне међународне споразуме и да Аустралији предају своју технологију за изградњу нуклеарних подморница, што се данас ради у оквиру војног савеза АУКУС. 

Ипак, Патрушев додаје да је амерички сан престао да постоји, јер је током прошле године, упркос свему, број америчких држављана, који су добили пасоше неке друге земље порастао три пута. "Унутрашња политичка ситуација у САД постаје турбулентна и без контроле због непомирљивих разлика између елита, корпорација и различитих структура моћи".

О информационој кампањи против Русије

Секретар Савета безбедности Русије осврнуо се у интервјуу и на јаку информациону кампању, која се данас води против Русије, а све са циљем да се њени грађани деморализују и унутрашње јединство народа уздрма.

На овоме, како каже, раде читави институти у САД и Европи, а главни акценат се ставља на то да се у суседним земљама изазове нестабилност, а унутар Русије сепаратизам. 

"Запад покушава да уништи темеље руског националног идентитета, свим силама покушавајући да нам наметне стране новине, као што су родна разноликост и ревизија историје. Морамо чврсто бранити наше националне интересе, нашу културу и историју, бринући на тај начин и о будућности државе. Западна пропагандна машинерија не функционише када се сусретне са чашћу, племенитошћу, чврстином духа и непоколебљивим моралом, који је својствен нашем народу. На све начине морамо подржавати и јачати традиционалне духовне и моралне вредности", закључује он.

image