Песков: Америка одговорна за напад на Кремљ

Одлуке о терористичким нападима доноси Вашингтон, а Кијев их извршава, рекао је портпарол Кремља

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је данас да Сједињене Америчке Државе стоје иза украјинског напада на Кремљ. Одлуке о таквим терористичким нападима доносе САД, а Украјина их извршава, указао је портпарол Кремља.

"Знамо добро да се одлуке о таквим акцијама и таквим терористичким нападима не доносе у Кијеву, већ у Вашингтону. А Кијев ради шта му је речено да уради", рекао је Песков.

Он је додао да Москва зна да "често, саме циљеве не одређује Кијев већ Вашингтон, и да онда те циљеве шаљу Украјини".

"Кијеву није сваки пут дато право да бира средства. То се такође често диктира са друге стране океана. Ми то добро знамо и свесни смо тога. Вашингтон мора да разуме да ми то знамо", нагласио је.

Песков је истакао да руски председник Владимир Путин увек остаје миран у тешким ситуацијама и да је таква била његова реакција на овај напад на Кремљ.

"Председник увек задржава смиреност и сталоженост у тешким, екстремним ситуацијама. Дакле, ништа ново се није десило у вези са тим", казао је.

Путин дуго позивао Запад да "не храни" међународни тероризам

Песков је додао да је почетком 2000-их, када се Русија борила против међународног тероризма у Чеченској Републици, руски председник је у више наврата позивао западну заједницу и позивао их да не хране међународне терористе из руку.

"Јер, пре или касније, они ће вас ударити, рекао је председник Путин тада. Нису слушали. И многе земље света суочиле су се са монструозним манифестацијама међународног тероризма. Десиле су се многе трагедије. Заиста не желим да људи забораве ову причу", додао је портпарол Кремља.