У Укрaјини регрутовани страни плаћеници из 70 земаља

Присталице нацистичког режима, из више од 70 земаља, углавном из Европе и Америке које воде најактивнију антируску политику, регрутовани су и учествовали у борбама, рекао је председник руског истражног комитета

Руски истражни комитет утврдио је чињенице о регрутовању и учешћу у борбама на украјинској страни плаћеника из више од 70 земаља, изјавио је данас председник комитета Александар Бастрикин.

"Утврђене су чињенице да су плаћеници, присталице нацистичког режима, из више од 70 земаља, углавном из Европе и Америке које воде најактивнију антируску политику, регрутовани и учествовали у борбама", рекао је он на конференцији Уставног суда у оквиру Петербуршког међународног правног форума, преноси агенција ТАСС.

Осим тога, он је додао да су руске службе пронашле доказе према којима је кијевски режим у марту 2022. године планирао напад на Донбас са циљем доласка до руске границе. 

Коментаришући цивилне жртве на Донбасу, он је рекао да је од 2014. године до данас живот изгубило више од 5.000 људи, док је њих 138 било малолетно. Више од 9.000 особа - њих 9.528 - је рањено, од који малолетних има 444, навео је Бастрикин. 

Москва ће наставити са истрагом злочина које кијевски режим годинама спроводи у Донбасу, поручио је председник руског Истражног комитета.