Русија

Нови пакет антируских санкција спреман до 22. маја?

Рок за финализацију санкција и даље непознат, као и могуће измене, с обзиром да је за то неопходна једногласност свих земаља чланица ЕУ
Нови пакет антируских санкција спреман до 22. маја?Getty © Carl Court/Getty Images

Шефови дипломатије Европске уније могли би да се договоре о детаљима једанаестог пакета санкција Русији већ 22. маја, за када је заказан следећи састанак Савета за спољне послове, изјавио је извор за "РИА Новости".

Он је навео да је рок за финализацију санкција и даље непознат, као и могуће измене, с обзиром да је за то неопходна једногласност свих земаља чланица ЕУ.

"На овај или онај начин, постоји двонедељни хоризонт за преговоре, до следећег састанка Савета за спољне послове 22. маја, на којем се може разговарати о предлогу, или чак усагласити на нивоу Министарства спољних послова, уколико то буде потребно", додао је извор.

Руски званичници више пута су изнели јасан став да ће се држава изборити са санкцијама које јој Запад годинама уводи, али и да је несумњиво да Западу недостаје храбрости да призна неуспех ових ограничења. Слично мишљење чуло се и у самим западним земљама.

Председник Русије Владимир Путин раније је изјавио да је политика обуздавања и слабљења Русије дугорочна стратегија Запада и да су санкције су задале озбиљан ударац целокупној глобалној економији. Према његовим речима, главни циљ Запада је да погорша животе милиона људи.

image