"Форбс": Русија уништава украјинску артиљерију

Највише страдају хаубице калибра 155 мм

Русија уништава украјинску артиљерију, укључујући и ону коју су западне земље донирале Оружаним снагама Украјине.

Украјина је до данас добила најмање 390 комада вучне артиљерије и 440 самоходних топова, а од руске руке највише је страдала управо вучна артиљерија – топови који не могу самостално да се померају а прилично су тешки.

"Украјински губици су брутални. Од отприлике 152 велике вучене хаубице 155 мм М777 које су званично стигле у Украјину, више од трећине је већ оштећено или уништено", наводи "Форбс".

Лист додаје да све бројнији успешни руски напади на западну опрему сугеришу да Украјина мора да држи своју артиљерију у покрету, и да избегава предвидљиве обрасце деловања.

Међутим, Русија погађа и старе самоходне артиљеријске системе. "АХС краб", јужнокорејски и британски хибридни систем топова дизајниран у Пољској, и амерички еквивалент, мобилна хаубица М-109 тешко су погођени, са стопом губитака између 18 до 21 одсто. Од више од 180 испоручених, најмање 36 је оштећено или уништено.

С обзиром на то да се руске трупе успешно носе са страном техником коју украјинска војска добија са Запада, односно да Украјинци имају огромне губитке, будућа помоћ Украјини требало би да се фокусира на то да Украјина задржи мобилност и довољно свежих топовских посада како би драгоцене хаубице од 155 мм наставиле да се крећу по бојном пољу, констатује "Форбс".