Песков: САД још једном потврдиле да се Русија не меша у њихове послове

Ово није први пут да Американци покрећу веома сложену и обимну истрагу, а онда дођу до закључка да нема руског уплитања, казао је портпарол Кремља, коментаришући извештај америчког специјалног саветника Џона Дарама

Ово није први пут да истраге САД потврђују да се Русија не меша у њихове послове, што потврђује апсурдност оптужби на рачун Москве, које су изречене на различитим нивоима власти, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Упитан да прокоментарише извештај који је објавио амерички специјални саветник Џон Дарам, у којем се наводи да је ФБИ, у истрази о наводним везама са Русијом које се приписују бившем председнику САД Доналду Трампу, игнорисао чињенице које не одговарају овим оптужбама, Песков је рекао да ово није први пут да Американци покрећу веома сложену и обимну истрагу, а онда дођу до закључка да нема руског мешања у послове САД.

Подсетимо, амерички специјални саветник Џон Дарам објавио је претходно извештај у којем се наводи да ни америчка полиција ни обавештајна агенција немају никакве стварне доказе о дослуху Трампа са Русијом на изборима 2016. Напомиње се и да ФБИ није имао информацију да је неко из Трамповог окружења икада био у контакту са руским специјалним службама.

Дарам је закључио да "ФБИ никада није требао покренути потпуну истрагу о везама Трампове кампање и Русије и да је обавештајна агенција користила "сирове, неанализиране, непотврђене информације" за покретање истраге.

Ракете "кинжал" потпуно јединствене 

Песков је навео да руске ракете комплекса хиперсоничне авијације "кинжал" имају потпуно јединствене тактичко-техничке карактеристике, о чему су говорили и председник Русије Владимир Путин и технички стручњаци.

"Руски председник Владимир Путин је више пута рекао, а наши технички стручњаци су више пута потврдили да ова врста оружја, ракете 'кинжал', имају потпуно јединствене тактичке и техничке карактеристике. То је заиста тако", рекао је Песков коментаришући изјаве украјинске стране о наводно оборених шест руских ракета.