Русија

Руски "Текмаш" повећао производњу муниције 20 пута

Компанија током првог квартала 2023. произвела онолико јединица муниције колико и током целе прошле године
Руски "Текмаш" повећао производњу муниције 20 путаwww.globallookpress.com © Tsitsagi Nikita

Водећа руска компанија за производњу муниције "Текмаш" повећала је производњу муниције за вишецевне ракетне системе 20 пута, рекао је за "РИА Новости" заменик генералног директора ове компаније, Александар Коћкин. 

Према његовим речима, компанија тренутно не ради на новим типовима муниције већ је сву пажњу преусмерила на Специјалну војну операцију и на то да повећа производњу муниције за она оружја којима руска војска већ располаже. 

"Данас нам више није приоритет развој нових типова муниције, већ производња постојећих узорака у великим серијама и повећање њихове ефикасности. У односу на прошлу годину, производимо 20 пута више исте муниције за вишецевне ракетне системе, а постоје и неки други производи чија је производња повећана и више од двадесет пута", рекао је Коћкин. 

Само током првог квартала ове године, компанија је произвела онолико јединица муниције колико је током 2022. произвела за целу годину, додао је он.

"Озбиљно смо повећали темпо", истакао је Коћкин, док је генерални директор "Ростеха", у који улази "Техмаш", раније казао да нису истините тврдње западних и украјинских медија о томе да се Русија суочила са дефицитом муниције. 

И "Калашњиков" је недавно саопштио да је компанија повећала производњу стрељачког оружја за потребе руске војске и најавио да се ради на усвајању нових технологија које ће довести до техничког побољшања производње оружја.

Обим производње за први квартал ове године достигао је десетогодишњи рекорд, саопштили су 11. маја из ове компаније. 

image