Русија

Лавров: Наредна два месеца су одлучујућа за Црноморску иницијативу

Избори у Турској и њена унутрашња политика ни на који начин нису утицали на решење да се Споразум продужи, казао је руски министар спољних послова
Лавров: Наредна два месеца су одлучујућа за Црноморску иницијативуwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Русија је подржала иницијативу турског председника Реџепа Тајипа Ердогана да се Црноморска иницијатива продужи за још два месеца, али је јасно нагласила да су та два месеца одлучујућа, казао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на заједничкој конференцији са колегом из Урганде Јејеом Одонгом.

"Узели смо у обзир све околности и предлоге наших партнера, и подржали иницијативу Ердогана, коју је јуче објавио, али смо јасно нагласили да су последња два месеца одлучујућа", рекао је руски дипломата.

Мање од три процената жита из украјинских лука које је доспело на светско тржиште је заиста отишло у земље у развоју којима би жито помогло да превазиђу глад и које се налазе на списку Светског прехрамбеног програма, навео је Лавров указујући на недостатке Споразума.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш се, према речима руског дипломате, труди да сви услови Споразума буду испуњени, јер је свестан да је у питању пакет договора и да, осим Украјине и Европе, и Русија има своје услове.

"Гутереш и његови сарадници се труде да уклоне препреке за извоз руског ђубрива и пољопривредних производа. Периодично преговарају са земљама које су увеле санкције које ометају нормалан извоз руских пољопривредних производа, али не видимо резултате", казао је Лавров.

Избори у Турској и њена унутрашња политика ни на који начин нису утицали на решење да се Споразум продужи, додао је одговарајући новинарима на питање да ли ће, у случају да Ердоган изгуби на председничким изборима, на следећим преговорима нешто бити другачије.

"Споразум нема никакве везе са унутрашњим политичким догађајима и процесима у Турској. Ни на самом почетку, када га је Гутереш предложио, Споразум се није тицао Турске или било које одређене земље, он се тицао декларисаног задатка - осигурања прехрамбене сигурности и обезбеђивања интереса најсиромашнијих земаља", објаснио је Лавров.

Турски председник је јуче објавио да се Споразум о житу продужава за два месеца и захвалио Владимиру Путину на подршци иницијативама Анкаре по овом питању. Турска је, како је рекао Ердоган, добила гаранције од "руских пријатеља" за несметан излазак турских бродова из лука Николајев и Олвија у Украјини. Ердоган је обећао да ће Турска уложити све напоре да у потпуности спроведе договор о житу.

Руски званичници су и раније указивали на недостатке који се јављају приликом спровођења Споразума о житу, и на специфичне захтеве постављене у меморандуму Русије и УН који се не испуњавају.

Руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов је јутрос казао да САД намерно заборављају на "суштину" Црноморске иницијативе за жито и окрећу податке о испоруци наглавачке. 

Такозвана солидарност ЕУ и помоћ Украјини у решавању "проблема са житом" је привредницима из ЕУ већ донела више од 20 милијарди евра за период од маја 2022. до марта 2023. године, указала је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова током јучерашњег брифинга.

image