Руски амбасадор у САД о новим санкцијама: Све је већ виђено

Русија је показала да је у стању да се избори са свим санкционим притисцима, истиче Антонов

Последњи пакет америчких санкција против Москве не представља ништа ново него је понављање већ виђеног сценарија, каже амбасадор Руске Федерације у САД Анатолиј Антонов.

"План Вашингтона је једноставан – да покуша да уплаши и одбије партнере од руског тржишта", да утиче на домаће компаније и узајамно корисну сарадњу. "Да збуни бизнис сектор, стручњаке и јавност, да их убеди да се налазимо под јаким ограничењима", објашњава даље амбасадор, додајући да то заправо није тако.

"Русија је не речима већ делима показала да је способна да се избори с покушајима који је требало да доведу до заустављања њеног развоја", додаје Антонов.

Дипломата такође упозорава Вашингтон да ће се сви притисци на Москву, али и на друге земље у развоју обити о главу САД, односно њиховим дугорочним циљевима. 

Ове земље ће "очигледно видети колику штету њиховим животно важним интересима наноси политика Сједињених Америчких Држава, те ће окренути леђа Вашингтону", закључује Антонов.

Амбасадор такође подсећа да је Москва јуче увела санкције против 500 америчких грађана "као одговор на санкције које се редовно уводе против Русије".

На листи се, осим изузетно истакнутих личности попут бившег председника САД Барака Обаме, налазе и други званичници, стручњаци и сарадници "аналитичких центара" који шире дезинформације о Русији, као и представници компанија које Кијеву обезбеђују оружје.