Рампа за пољске камионе преко Русије: Казна за издају сећања на совјетско ослобађање

Вјачеслав Володин је рекао да је Пољска постојала као држава само захваљујући Русији и да би Варшава требало да плати Русији више од 750 милијарди долара компензације за совјетске инвестиције након Другог светског рата

Председник Думе Вјачеслав Володин позвао је данас на увођење забране пољским камионима да прелазе руску територију, као и да се од Пољска захтева финансијска надокнада за, како је рекао, совјетску обнову те источноевропске земље после Другог светског рата.

Володин је у саопштењу навео да Пољску треба казнити јер је "издала историјско сећање" на совјетско ослобађање земље од нацистичке Немачке, низом непријатељских аката против Москве, пренео је Ројтерс.

У коментарима који ће продубити сукоб са Варшавом, Володин је рекао да је Пољска постојала као држава само захваљујући Русији и да би Варшава требало да плати Русији више од 750 милијарди долара компензације за совјетске инвестиције након Другог светског рата, навела је британска агенција.

Он је казао и да би Пољска требало да врати територију коју је добила
после рата.

За сада Варшава није коментарисала његову изјаву.

Володин је рекао да ће парламентарна комисија почети да размишља о увођењу забране уласка пољских камиона на руску територију већ сутра.

Такав потез, како је казао, изазвао би значајан финансијски бол за Пољску и губитак радних места.

Затегнути руско-пољски односи додатно су се погоршали од рата у Украјини, јер се Варшава позиционирала као једна од кључних савезница Кијева.

Русија је прошлог месеца обећала да ће оштро одговорити на незакониту заплену школе при њеној амбасади у Варшави, акт који је оценила флагрантним кршењем Бечке конвенције о дипломатским односима.

У марту 2022. Пољска је протерала 45 руских дипломата осумњичених да су радили за обавештајне службе.