Русија

Руски "Витјаз" оборио украјински авион у аутоматском режиму

ПВО систем "Витјаз" у зони СВО први пут је у свету, у борбеним условима, изведен потпуно аутоматски, без учешћа оператера, за откривање, праћење и уништавање украјинских ваздушних циљева
Руски "Витјаз" оборио украјински авион у аутоматском режимуwww.globallookpress.com © MOD Russia/via Globallookpress.com

Руски ПВО систем С-350 "витјаз" оборио је украјински авион у зони Специјалне војне операције (СВО) у потпуно аутоматском режиму без учешћа оператера. Овај начин рада тестиран је први пут у свету тестиран у борбеним условима, јављају "РИА Новости".

"ПВО систем 'Витјаз' у зони СВО први пут је у свету, у борбеним условима, изведен потпуно аутоматски, без учешћа оператера, за откривање, праћење и уништавање украјинских ваздушних циљева. Неколико украјинских борбених авиона и дронова оборени су пројектилима система", наводи извор.

Он је додао да је борбена посада у исто време само контролисала рад система.

"Аутоматски режим је спроведен на основу принципа да особа не поништава одлуке елемената вештачке интелигенције комплекса у оквиру новонастале ваздушне борбене ситуације, односно да се оператер једноставно није мешао у операцију ПВО система, чиме се потврђује алгоритам рада који је одабрала машина", додао је.

Према његовим речима, "Витјаз" је истовремено радио у активном и пасивном радарском режиму. Ова метода повећава отпорност комплекса на буку, као и његову способност откривања и класификације циљева.

С-350 "витјаз" је мобилни противваздушни ракетни систем који је развио концерн "Алмаз-Антеј" за противваздушне ракетне снаге Ваздушно-космичких снага Русије. Намењен је заштити државних, административних, индустријских и војних објеката и групација трупа од напада савременим и напредним оружјем за ваздушни напад.

Комплекс је способан да гађа аеродинамичке ваздушне циљеве, који укључују авионе, дронове, крстареће ракете, на максималном домету, према различитим изворима, од 120 до 150 километара, балистичке циљеве - на удаљености до 25 километара. Истовремено, максимална брзина циљева које погађају ракете "витјаз" може да достигне два километра у секунди.