Драма у Црном мору: Русија спречила украјински напад на брод

Руска војска уништила украјинске дронове који су напали брод руске Црноморске флоте "Иван Хурс", јавља руско Министарство одбране

Оружане снаге Украјине безуспешно су покушале да поморским дроном нападну брод "Иван Хурс" у Црном мору, наводи се у извештају Министарства одбране Русије.

"Оружане снаге Украјине су данас у 5.30 часова безуспешно покушале да са три поморска дрона нападну брод Црноморске флоте 'Иван Хурс', који осигурава безбедно функционисање гасовода 'Турски ток' и 'Плави ток' у ексклузивној економској зони Републике Турске", наводи се у саопштењу.

То се догодило 140 километара североисточно од Босфора, наводи Министарство и додаје да је руска војска уништила све дронове.

Министарство је појаснило да руска флота чува гасоводе, након што је извршена саботажа на гасоводима Северни ток у Балтичком мору.

"Иван Хурс" је извиђачки брод средње величине, дизајниран за пружање комуникација и контроле флоте, обављање електронских обавештајних задатака и вођење електронског ратовања.

Има депласман од око четири хиљаде тона, дужине око 100 метара. Радијус пловидбе му је преко осам хиљада наутичких миља, а у састав Црноморске флоте примљен 2018. године.