ФСБ спречио нападе на нуклеарна постројења у Русији

Иза напада стоји украјинска служба, јављају медији

Федерална служба безбедности (ФСБ) Русије спречила је нападе на своја нуклеарна постројења на Дан победе, преносе медији.

Како пишу "РИА Новости", напад је организовала специјална служба Украјине, а мета су били више од 30 далековода Лењинградске и Калињинске нуклеарке, што је требало да доведе до застоја нуклеарних реактора.

Терористи су успели да дигну у ваздух једну кулу далековода и минирају њих четири у Лењинградској области. Постављен је експлозив и испод седам кула далековода Калињинске нуклеарке.

Заплењено је 36,5 килограма експлозивног материјала С-4, 61 детонатор стране производње и 38 тајмера, јавља ФСБ.

Руска служба успела је да приведе две особе, а објављена је потерница и за још једним држављанином Украјине и Русије, који се сада налази у Белгији. Све учеснике диверзије обучила је украјинска служба који су тренинг прошли у Кијевској и Николајевској области Украјине. Они су незаконито прешли преко руско-белоруске границе у Псковској области Русије, а у Белорусију су, како се наводи, стигли преко Пољске.

Како пишу медији, приведене су још две особе - држављани Русије - за које се сумња да су помагали диверзантима. Њихов задатак је био да реше проблеме који се тичу логистике.

ФСБ јавља да су приведена лица признала умешаност у инцидент. Испитивање се за сада наставља, а службе раде на проналаску свих осталих лица за које се сумња да су умешана у диверзију.