"Блумберг": ЕУ замрзнулa више од 200 милијарди евра средстава руске Централне банке

ЕУ жели да Русија плати штету нанету у Украјини, рекао је Виганд и додао да ЕУ истражује начине на које би могла да искористи руске замрзнута руска средства

Земље Европске уније су пријавиле Европској комисији да је замрзнуто преко 200 милијарди евра имовине Централне банке Русије, а у току је дискусија како да се та средства искористе за обнову Украјине, изјавио је портпарол Европске комисије за питања владавине права Кристијан Виганд на брифингу у Бриселу.

Земље ЕУ објавиле су нове бројке о "заплењеној" имовини након 10. пакета санкција, који је приморао банке да открију информације о величини својих средстава, пише "Блумберг".

ЕУ жели да Русија плати штету нанету у Украјини, рекао је Виганд и додао да ЕУ истражује начине на које би могла да искористи руске замрзнута руска средства.

ЕУ је замрзнула и 24,1 милијарду евра руске приватне имовине санкционисаних појединаца и ентитета од почетка Специјалне војне операције (СВО). Санкционисала је скоро 1.500 појединаца, ограничила извоз на одређену робу и технологију и угрозила кључне изворе прихода Москве, али се бори да пронађе начин да замрзне средства санкционисаних руских милијардера.

Питања о томе колико је новца замрзнуто у свакој европској земљи, представник Европске комисије је предложио да се обрати земљама ЕУ.