Русија

Москва упозорила САД: Сваки облик агресије против Русије чека најјачи отпор

Москва је скренула пажњу да поседује директне доказе о употреби америчког наоружања и опреме коју су Оружане снаге Украјине користиле током припреме терористичких напада
Москва упозорила САД: Сваки облик агресије против Русије чека најјачи отпорwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Руско Министарство спољних послова упутило је снажан протест америчкој амбасади због изјава Џејка Саливана, помоћника председника САД за националну безбедност, који је изјавио да одобрава ударе украјинске војске на руску територију, укључујући Крим и Белгородску област.

"Уверавања америчких званичника да Сједињене Америчке Државе не подстичу такве нападе на Русију су лицемерна и лажна", нагласило је Министарство спољних послова и додало:

"Време је да Вашингтон научи да ће сваки облик агресије против Русије и даље наилазити на најјачи отпор".

Москва је скренула пажњу да поседује директне доказе о употреби америчког наоружања и опреме коју су Оружане снаге Украјине користиле током припреме терористичких напада.

Саливан је претходно изјавио да Вашингтон није забранио Украјини да користи добијено оружје за ударе по територији која улази у оквире њених међународно признатих граница, али да се противи коришћењу тог оружја за нападе по територији Руске Федерације. Том приликом, он је нагласио да у САД сматрају да је Крим део Украјине.

Ипак, Москва још једном подсећа на нову политичку реалност која траје већ осам година, а према којој је полуострво Крим сада део Русије. 

Током дана, поводом изјаве Саливана и одговора Москве, поново се огласила администрација америчког председника Џозефа Бајдена из које су поновили да не подржавају нападе на руску територију.