Русија

Руска амбасада у Вашингтону: Русија и Белорусија имају право да осигурају своју безбедност

Москва и Минск имају суверено право да се осигурају, саопштила је амбасада, коментаришући изјаву америчког председник Џозефа Бајдена који је рекао да његов став "изузетно негативан" према премештању нуклеарног наоружања из Русије у Белорусију
Руска амбасада у Вашингтону: Русија и Белорусија имају право да осигурају своју безбедност© Tanjug/Sergey Shinov, Roscongress Foundation

Русија и Белорусија, у светлу хибридног рата који су против њих покренуле Сједињене Државе, имају право да осигурају своју безбедност, укључујући и сарадњу у војно-нуклеарној сфери, саопштила је руска амбасада у Вашингтону.

Наиме, амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да је његов став "изузетно негативан" према премештању  нуклеарног наоружања из Русије у Белорусију. Портпарол Стејт департмента Метју Милер казао је да "Сједињене Државе не виде разлог да промене спремност својих стратешких снага у вези са овим извештајима". 

Он је осудио споразум Москве и Минска о процедури чувања руског нуклеарног оружја у специјалном складишту на територији Белорусије, оценивши га као "пример неодговорног понашања".

"Скренули смо пажњу на изјаве које су последњих дана све учесталије из Беле куће и Стејт департмента о сарадњи Русије и Белорусије у војно-нуклеарној сфери. Поново смо оптужени за неодговорно и провокативно понашање. Желели бисмо да нагласимо да говоримо о сувереном праву Русије и Белорусије да осигурају своју безбедност на начине које сматрамо неопходним у контексту хибридног рата великих размера који је Вашингтон покренуо против Русије", наводи се у саопштењу.

Наводи се да су предузете мере у потпуности у складу са међународно-правним обавезама двеју земаља и додаје да је руски министар одбране Сергеј Шојгу раније рекао да "Русија не преноси нуклеарно оружје Белорусији: контрола над њим и одлука о његовој употреби остају на руској страни".

"Вашингтон је, пре него што окривљује друге, требало да се бави самоанализом. Сједињене Државе деценијама држе импресиван арсенал свог нуклеарног оружја у Европи. Оне спроводе 'заједничке нуклеарне мисије' са савезницима из НАТО-а. Разрађују сценарије за употребу специјалне муниције против Русије", казали су у амбасади.

Подсетимо, председник Белорусије Александар Лукашенко раније је изјавио да је пребацивање нуклеарног наоружања из Русије на територију републике већ почело. Министри одбране Русије и Белорусије Сергеј Шојгу и Виктор Хрењин потписали су у четвртак у Минску документе којима се дефинише поступак чувања руског нуклеарног оружја у специјалном складишту на територији Белорусије.