Захарова о стању на КиМ: Поступци Приштине против Срба приближавају ситуацију "врућој фази"

САД и ЕУ не делују као мировњаци, већ као подстрекачи сукоба, подривају међународно-правне основе косовског решења, одлажу постизање обострано прихватљивог решења, које је могуће само уз подршку Резолуције 1244 Савета безбедности УН, казала је портпаролка руског МСП

Руска Федерација осуђује провокативне антисрпске акције Приштине које ситуацију приближавају врућој фази и угрожавају безбедност Балкана, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Са забринутошћу пратимо следеће заоштравање ситуације на Косову и Метохији, где се настављају прогони и насиље које организују косовски Албанци над староседелачким српским становништвом. Најоштрије осуђујемо провокативне кораке Приштине, који су ситуацију довели близу вруће фазе и директно угрожавају безбедност читавог региона Балкана", казала је Захарова.

Она је нагласила да су САД и ЕУ у потпуности одговорне за то. 

"САД и ЕУ не делују као мировњаци, већ као подстрекачи сукоба, подривају међународно-правне основе косовског решења, одлажу постизање обострано прихватљивог решења, које је могуће само уз подршку Резолуције 1244 Савета безбедности УН", истакла је.

Према њеним речима, САД и ЕУ нису учиниле ништа да "отрезне руководство косовских Албанаца и натерају их да испуне своје обавезе према Бриселским споразумима из 2013. и 2015. године".

Претходно је директор четвртог европског департмана Министарства спољних послова Русије Јуриј Пилипсон изјавио да ће Русија наставити да подржава Београд у одбрани његових легитимних права, суверенитета и територијалног интегритета.

"Свака одлука о тзв. Косову треба да буде прихватљива за Србе и одобрена Саветом безбедности Уједињених нација. Запад се у свом омиљеном циничном стилу селективно односи према међународном праву, свим снагама стремећи да замени овај основни документ једностраним шемама, које не узимају у обзир фундаменталне интересе српског народа и приморавају на прихватање 'државног суверенитета' покрајине", казао је Пилипсон.

Председник Србије Александар Вучић ставио је у јуче српску војску у максималну приправност због ситуације на Косову и Метохији због једностраних корака Приштине. 

Шеф државе је затражио и да НАТО "хитно заустави насиље над Србима" на Косову и Метохији. Министар одбране Србије Милош Вучевић потврдио је довођење војске у највиши степен борбене готовости и напредовање снага ка Косову и Метохији.