Русија

Затулину и Маргарити Симоњан забрањен улазак у Јерменију

Заменик шефа комитета Државне думе за послове Заједнице независних држава и главна уредница медијске куће РТ непожељни у овој земљи
Затулину и Маргарити Симоњан забрањен улазак у ЈерменијуNone © Tanjug/Dmitry Azarov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Првом заменику шефа комитета Државне думе за послове Заједнице независних држава, Константину Затулину забрањен је улазак у Јерменију, а за "персону нон грата" у овој земљи проглашена је и главна уредница медијске куће РТ и "Спутњика" Маргарита Симоњан.

"Константину Затулину, који већ дуги низ година жестоко подржава Јерменију, актуелни шеф Јерменије је забранио улазак у Јерменију. Као и мени", написала је Симоњан на свом Телеграм каналу.

Лист "Јерменско време", повезан са тамошњим премијером Николом Пашињаном, који је и објавио да је Затулину забрањен улазак у Јерменију тврди да је руски посланик у својим јавним интервјуима "више пута оптуживао јерменске власти за пораз у 44-дневном рату" и навео да Пашињан треба да напусти своју функцију тврдећи да јерменске власти забијају клин у јерменско-руске односе.

Разлог за забрану уласка јесу, како је и Затулин потврдио, изјаве о руководству те републике.

"У име руководства Народне скупштине Републике Јерменије, обавештавамо вас да, нажалост, ваше јавне изјаве у последње време против Републике Јерменије штете развоју пријатељских и савезничких односа између наших држава. С тим у вези, у будућности се ваша посета Републици Јерменији сматра непожељном", навео је Затулин на свом "Телеграм" налогу текст писма које је у уторак добио од јерменског парламента.

Он је рекао да овај корак сматра увредљивим.

"За нас је то било изненада, добили смо писмо од шефа одељења за спољне односе Народне скупштине Републике Јерменије. Речено нам је да је моја посета непожељна, а моје изјаве су штетне за Републику Јерменију", рекао је Затулин.

Јерменски председник у Сочију?

Председник јерменског парламента Ален Симоњан раније је рекао новинарима да би Пашињан могао да отпутује у Сочи на састанак са лидерима Русије и Азербејџана Владимиром Путином и Илхамом Алијевим крајем октобра.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков потврдио је да је у припреми трилатерални састанак, а време и место ће бити накнадно одређени.

"Постоји састанак између председника Путина и Алијева и Пашињана. Заиста се надам да ће та дискусија охладити жар оних који су данас у Јерменији", рекао је Затулин за "РИА Новости".

image