Русија

МСП Русије: Савез Русије и Кине одређује главни геополитички правац

Руско-кинески односи могу да буду погубни за хегемонију САД и политику администрације Џозефа Бајдена ослоњену на "двоструко одвраћање" Москве и Пекинга, сматра Захарова
МСП Русије: Савез Русије и Кине одређује главни геополитички правацwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Савез Русије и Кине, двеју великих сила које стоје леђа уз леђа против САД, данас одређује главни правац модерне геополитике, нагласило је Руско Министарство спољних послова.

"То може бити погубно за хегемонију САД и политику администрације Џозефа Бајдена ослоњену на 'двоструко одвраћање' Москве и Пекинга", наводи се у коментару поводом изјаве бившег америчког државног секретара Хенрија Кисинџера да Москва има намере да нападне источну Европу, Шведску и Финску.

"Са гедишта 'Кисинџерове доктрине', руско-кинески односи су права ноћна мора", наводи се у саопштењу руског МСП.

Изјаве бившег америчког државног секретара су смешне, у домену фантазије су, наводи се у коментару портпаролке руског министарства спољних послова Марије Захарове.

Кисинџер је раније рекао да је Бела кућа "већ победила у сукобу" јер је спречила Русију да нападне на "савезниче европске земље".

"Изгледа да је то случај када убеђени 'реалиста' пориче стварност. То су смешни закључци", одговорила је Захарова.

Кисинџер, који се по правилу држао позиција "геополитичког реализма у његовом прагматичном и циничном изразу", познат је по својим неконвенционалним оценама, сматра руска званичница.

Као и цела америчка елита и Кисинџер, додала је Захарова, живи у илузији "брзе победе" и лажног уверења да ће Москва пристати на нагодбу по западном сценарију.