Русија

Лавров у Мозамбику: Америка да се не меша у односе Москве и Јужне Африке

Ситуација у Украјини је резултат вишегодишње позиције Запада по питању уздржавања и слабљења Русије
Лавров у Мозамбику: Америка  да се не меша у односе Москве и Јужне Африкеwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров саветовао је америчком амбасадору у Јужној Африци да се не меша у односе Русије и Јужне Африке.

"Ако се америчком или било ком другом прекоокеанском амбасадору нешто учинило, онда генерално треба да знате своје место и да се не мешате у туђе послове. Ако се дотакнемо теме снабдевања оружјем, још једном ћу нагласити да ми никада не крше међународне норме. А наше западне колеге их крше проглашавајући неутралност у вези са дешавањима у Украјини и то док пумпају ову земљу огромном количином савременог, далекометног и небезбедног наоружања, укључујући и муницију са осиромашеним уранијумом", изјавио је Лавров који је у посети Мозамбику, одговарајући на молбу да коментарише речи америчког амбасадора у Јужноафричкој Републици да та држава шаље оружје у Русију.

Навео је да су Јужна Африка и Русија суверене државе које граде међусобне односе у складу са нормама и принципима међународног права.

"Америчким амбасадорима би било боље да се позабаве својим имиџом у очима стране јавности", закључио је Лавров. Раније је амерички амбасадор Рубен Бригети оптужио Јужну Африку да наводно испоручује оружје Русији, а након тога је уследио званични протест Министарства спољних послова.

Када је у питању однос Русије и Мозамбика, Лавров је рекао да се две земље слажу у већини међународних питања и да заједнички полазе од става да међународно право и устав УН немају алтернативу и да морају да се примењују без двојних стандарда, укључујући принцип суверене равноправности држава.

Разговарали смо о ситуацији у Украјини, која је резултат вишегодишње позиције колективног запада по питању уздржавања и слабљења Русије, заједно са експанзијом НАТО-a ка нашим границама, претварање Украјине у антируску територију, и кроз коришћење кијевског режима за стварање грубе, агресивне и русофобне кампање.

Лавров је нагласио да Запад даје оружје кијевском режиму, "чији званични представници громогласно прете да ће побити све Русе".

Коментаришући речи британског министра спољних послова Џејмса Клеверлија, Лавров је навео да Лондон директно подстиче Кијев да изврши терористичке операције против Русије. 

"Лондон подстиче цео Запад на отворенију и озбиљнију подршку Украјини. Британски министар спољних послова је на телевизији или на друштвеним мрежама тврдио да Велика Британија не подстиче ударе на самој руској територији, већ 'украјинске власти и украјинске оружане снаге боље знају како желе да обезбеде свој територијални интегритет'. Ово је директно подстицање на оно што терористи из Кијева радe", рекао је шеф рускe дипломатије.

image