Русија

Москва: Рушење ХЕ Каховкa терористички акт Кијева

Кијев је планирао напад на ХЕ у оквиру такозване контраофанзиве, саопштило је Министарство спољних послова Русије
Москва: Рушење ХЕ Каховкa терористички акт Кијева© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Русија осуђује рушење Каховске хидроелектране које су извеле украјинске снаге и реч је о терористичком акту који је Кијев планирао у оквиру такозване контраофанзиве, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

"То је терористички акт, усмерен против инфраструктуре која има искључиво цивилну намену. Кијевски режим га је раније испланирао у војне сврхе у оквиру такозване 'офанзиве' Оружаних снага Украјине. Одлучно осуђујемо уништавање Каховске хидроелектране које су извеле Оружане снаге Украјине, што је довело до хуманитарне и еколошке катастрофе великих размера", наводи се у саопштењу.

Руска страна позива светску заједницу да осуди злочиначке акције Кијева.

"Позивамо светску заједницу да осуди кривична дела украјинских власти која су све нехуманије природе и која представљају озбиљну претњу регионалној и глобалној безбедности", наводи се у саопштењу дипломатске службе.

Додаје се и да Москва намерава да покрене питање о злочинима кијевског режима у вези Каховске ХЕ на међународним платформама.

"Руска страна ће иницирати разматрање овог злочина кијевског режима у Савету безбедности УН, статутарним и законодавним органима ОЕБС-а и других међународних организација", наглашава руска страна.

image