Москва о убиству Кенедија: Много отворених питања, један од доказа тајанствено нестао

Елиминацијом сенатора били су задовољни и представници америчких обавештајних служби, јер је Кенеди обећао нормализацију односа са СССР-ом, поручила је портпаролка руског МСП

Смрт Роберта Кенедија изазвала је олакшање код представника америчког војно-индустријског комплекса, који су зарадили огроман профит од Вијетнамског рата, који је Кенеди планирао да оконча, као и мафије против које је, као државни тужилац САД , један од ретких у историји те земље, одиграо одлучујућу битку, изјавила је портпаролка руског МСП Марија Захарова.

Она се наиме осврнула на 55. годишњицу убиства кандидата за председничку номинацију у САД демократа Роберта Kенедија, млађег брата председника Џона Kенедија и оца садашњег кандидата за председника Роберта Кенедија Млађег.

"Трагични догађаји у Сједињеним Државама далеке и турбулентне 1968. године, обележени расним немирима, антиратним протестима у Чикагу и политичким убиствима Мартина Лутера Кинга млађег и сенатора Роберта Кенедија потресли су свет и оставили неизлечиву рану на америчкој историји", казала је Захарова на данашњем брифингу.

Она је истакла да се у Вашингтону, где су навикли да уче остатак света демократији и "либералним вредностима", нерадо присећају да су од 46 америчких председника четири била жртве атентатора, а да је на још двојицу покушан атентат.

"Историја породице Кенеди говори сама за себе. Само четири године након убиства 35. председника Џона Ф. Кенедија, пре 55 година, у ноћи између 4. и 5. јуна 1968, његов брат Роберт Кенеди је убијен у 'Хотелу Амбасадор' у Лос Анђелесу. Подсетимо, тада је важио за фаворита кампање за председничке изборе. Блистав политичар који је, као државни тужилац, започео одлучну борбу против мафије. У октобру 1962, на врхунцу Карипске кризе, уложивши све напоре да је лично реши, убијен је на врхунцу своје политичке каријере", додала је.

Она је оценила да постоји још много нејасноћа и када је у питању "пуцњава у Даласу" у новембру 1963. године, и случај убиства Р. Кенедија. Захарова подсећа да је Сирхан Бишар Сирхан, који је проглашен убицом Роберта Кенедија, жив и да још служи доживотну казну у затвору у Лос Анђелесу.

Према њеним речима, опште је прихваћено да је пуцао док се суочио са политичарем, али да је рана од метка на телу убијеног политичара могла да настане само ако је убица пуцао са леђа. То је било видљиво на слици која је накнадно мистериозно нестала из полицијског досијеа. 

"Елиминацијом сенатора били су задовољни и представници америчких обавештајних служби. На пример, шеф ФБИ Едгар Хувер је у младом Кенедију видео претњу својим позицијама", навела је.

У руководству ЦИА, наставила је, покушали су да спрече "губитак издашних државних новчаних прилива" у циљу борбе против "црвене претње" које је америчка обавештајна служба могла да изгуби, јер је Кенеди обећао нормализацију односа са СССР-ом.

"Историја америчке политике садржи многе ружне чињенице које се намерно прећуткују. Сам Вашингтон дуго није успевао да испуни стандарде демократије које се свуда јавно проглашавају. Иза промоције овакве лицемерне реторике крију се заправо неоколонијалне амбиције и жеља да се на било који начин заштите њихови геополитички интереси и неухватљиви утицај у свету", закључила је руска званичница.