Русија: Сагласни смо са Кином, заговарање рата доноси још невоља

Москву не треба подстицати на преговоре – она је потпуно отворена за њих, истакла је Захарова током брифинга

Русија се слаже са специјалним изаслаником Кине за евроазијска питања Ли Хуијем који је рекао да ће подстицање рата донети још више невоља, и позива земље НАТО-а да обуставе испоруке оружја Украјини, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова током брифинга.

Наиме, Ли Хуи је поручио да ће "подстицање рата донети више невоља".

"Слање оружја Украјини само доводи до даље ескалације сукоба и нових жртава, пре свега међу самим Украјинцима", нагласила је руска званичница.

"Поздрављамо спремност Кине да одигра позитивну улогу у мирном решавању украјинске кризе и конструктивна разматрања изнета у документу кинеске стране 'О ставу Кине о политичком решавању украјинске кризе'", нагласила је.

Подсетила је на речи руског председника Владимира Путина који је у марту ове године, након разговора са кинеским председником Си Ђинпингом истакао да су "многе одредбе мировног плана које је Кина изнела у складу са руским приступима и могу се узети као основа за мирно решење када на то буду спремни на Западу и у Кијеву".

Наставак преговарачког процеса који је Кијев прекинуо прошле године, према њеним речима, зависи искључиво од тога да ли су украјинске власти и њихови западни лидери спремни за озбиљну дискусију о новим геополитичким реалностима које још нису уочене.

"По питању решавања украјинске кризе, важно је разумети да Русију не треба подстицати на преговоре – ми смо потпуно отворени за њих", закључила је руска званичница.

Специјални изасланик Кине за евроазијска питања Ли Хуи је крајем маја обишао неколико европских престоница како би проценио могућности покретања процеса мирног решавања кризе у Украјини.

У Москви је боравио од 25. до 27. маја ове године када се састао са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровим и са заменицима министра, подсетила је Захарова током данашњег брифинга.

Она је оценила руско-кинески дијалог као користан и информативан.