Лавров: Захвални смо Африци на њеном избалансираном ставу

РФ наставља да испуњава све своје обавезе које се тичу прехрамбене безбедности, каже шеф МСП-а Русије

Русија цени одлуку афричких земаља које су успеле да задрже избалансиран став према Москви и које нису дале да буду увучене у антируску кампању, рекао је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у Москви.

"Желео бих да изразим захвалност афричким партнерима који нису дозволили да буду увучени у антируску кампању и који су заузели избалансиран став о европској безбедносној кризи", рекао је Лавров поводом Дана Африке. 

Он је додао и да Русија сарађује са афричким земљама у циљу јачања прехрамбене безбедности и истакао да руска страна испуњава све своје обавезе. 

"Русија пружа искрену помоћ земљама континента у јачању њиховог суверенитета, обезбеђивању њихове безбедности и економског раста. То је наша суштинска разлика од колективног Запада, који није превазишао свој комплекс супериорности", објаснио је руски министар.

Раније током дана, председник РФ Владимир Путин је разговарао са лидером Јужне Африке са којим је говорио о посети представника низа афричких земаља Москви. Посета је повезана са мировним предлогом шесторице афричких лидера, који су недавно изразили жељу да преузму улогу посредника између Кијева и Москве.