Песков: НАТО не доноси мир и стабилност

Алијанса дестабилизује ситуацију у регионима где је присутна, рекао је портпарол Кремља

НАТО не доноси мир и стабилност, већ дестабилизује ситуацију у регионима где је присутан, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"НАТО не доноси мир и стабилност. Алијанса је структура која само дестабилизује ситуацију у оним регионима где је присутна", казао је Песков.

Наиме, раније су медији пренели предлог да се Индија придружи НАТО+ формату, који обједињује земље – чланице Северноатлантске алијансе и пет земаља, савезника САД – Нови Зеланд, Аустралију, Јапан, Јужну Кореју и Израел. Осим тога, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг раније је рекао да "Алијанса намерава да отвори канцеларију у Јапану".

Русију и предузетнике опљачкао Запад

Песков је навео да је Запад опљачкао Русију и њене предузетнике и да они покушавају да нађу начине да се боре за своје интересе како би им вратили имовину.

"И држава и предузетници покушавају да смисле неке начине да се боре за своје интересе, да их бране, како би вратили блокирану и одузету имовину која им припада", нагласио је.

Он је додао да су сви ови напори апсолутно оправдани, разумљиви и да их треба наставити и подржати. 

Портпарол Кремља се осврнуо и на уништење цевовода за амонијак "Тољати-Одеса" у Харковској области, оценивши да то компликује ситуацију са продужењем Споразума о житу.

Претходно је украјинска диверзантска група дигла је у ваздух цевовод за амонијак "Тољати-Одеса" у Харковској области, саопштило је руско Министарство одбране.

"Дана 5. јуна око 20 часова у области села Масјутовка у Харковској области украјинска диверзантско-извиђачка група дигла је у ваздух цевовод за амонијак 'Тољати-Одеса'", прецизира се у саопштењу.