Русија

Украјинска војска демантује да је покренула офанзиву

"Немамо такву информацију. И не коментаришемо анонимне изворе", рекао је за "Ројтерс" портпарол Генералштаба Оружаних снага Украјине
Украјинска војска демантује да је покренула офанзиву© Tanjug/Iryna Rybakova via AP

Украјинска војска демантује вест коју је објавио Ен-Би-Си њуз да је покренула офанзиву против руских снага.

"Немамо такву информацију. И не коментаришемо анонимне изворе", рекао је за "Ројтерс" портпарол Генералштаба Оружаних снага Украјине.

Претходно је Ен-Би-Си известио, позивајући се на једног украјинског официра и војника који се боре на фронту, а желели су да остану анонимни, да је украјинска војска покренула дуго очекивану "контраофанзиву".

Украјинска влада је досад говорила да неће бити јавног објављивања почетка офанзиве, а портпарол украјинске војске одбио је да коментарише текуће војне операције.

Из Украјине последњих дана долазе контрадикторне изјаве о томе да ли је земља спремна да отпочне велики напад на руске снаге.

Заменик шефа администрације украјинског председника Игор Жовква пре неколико дана изјавио је за "Тајмс" да Кијев још нема све потребно наоружање за офанзиву, док је председник Владимир Зеленски 3. јуна поручио да је држава спремна за напад, иако је признао да ситуација може кренути различитим правцима, те да неће бити лако.

Како је раније саопштила Москва, офанзива Украјине почела је у недељу, 4. јуна, у раним јутарњим сатима, а на удару су се нашла места у правцу Јужног Доњецка, за које је Кијев сматрао да су слаба тачка руске одбране.

image