Русија

Захарова: Ситуација на КиМ боља, али узроци кризе нису решени, понашање Куртија неадекватно

Нема алтернативе Резолуцији 1244 УН-а, упозорава Москва
Захарова: Ситуација на КиМ боља, али узроци кризе нису решени, понашање Куртија неадекватноwww.globallookpress.com © MFA Russia

Примећујемо да је дошло до одређене стабилизације ситуације на северу аутономне покрајине Косова и Метохије, оценила је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Према њеним речима, насиље које је изазвала Приштина - коју су у исто време чували војници НАТО-а - сада је угушено, али "основни узроци који су довели до ескалације ситуације нису уклоњени".

Запад, како је рекла, није "извукао исправне закључке", те наставља да покушава да избегне нову рунду тензија у региону баш као и пре - на рачун Срба, "правећи се да осуђује косовске 'власти' за разбуктавање конфликта" и уводећи против тзв. Косова декоративне "санкције".

Србији се предлажу економска помоћ, нове инвестиције, повећање војне сарадње, а све то "без сумње како би се Србија удаљила од Русије и њених других традиционалних партнера" и како би Београд прекинуо стратешко партнерство са Москвом.

"Запад од Београда захтева да убеди косовске Србе да учествују у реизбору градоначелника општина на северу и да се врате у локалне институције без икаквих гаранција, односно да верују на реч САД и ЕУ да су српски интереси коначно узети у обзир. Наравно, нејасна обећања Запада не гарантују повлачење приштинских специјалаца из неалбанских подручја, а још мање стварање Заједнице српских општина на КиМ. А то су кључни предуслови за повратак дијалогу, који је немогућ у условима када су Срби у покрајини изложени жестоком прогону и принуђени да се боре за физички опстанак", објаснила је Захарова.

Министарство спољних послова Русије још примећује да се премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти све више понаша неадекватно, те понавља да је "Косово најдемократичнија држава на Западном Балкану" и назива Србе на северу КиМ "фашистичком милицијом" чиме их неправедно изједначава са "црним кошуљама" Мусолинија.

"Ово тумачимо као неспретан покушај етикетирања Срба, иако се ова етикета пре свега односи на саме Албанце, који су за време италијанске окупације у периоду од 1939. до 1943. године формирали 'Албанску фашистичку милицију' са центром у Тирани".

Москва је позвала Запад да престане са деструктивном политиком и да прекине да се поиграва са привременим органима самоуправе у Приштини и њиховом жељом да КиМ постане етнички чиста територија. 

"Не постоји алтернатива Резолуцији 1244 Савета безбедности УН. Било каква замена овог кључног документа прети да доведе до продубљивања кризе и непредвидивих последица по безбедност на Балкану", истиче Москва.

image