Разговор начелника Генералштаба Русије и Кине: Проширење војне сарадње

Генерал Ли Шангфу је након именовања на функцију одабрао Русију као прву земљу за инострано путовање, као и кинески председник Си Ђинпинг, који је у марту боравио у државној посети Русији

Начелник Генералштаба Оружаних снага и први заменик министра одбране Руске Федерације генерал армије Валериј Герасимов разговарао је путем видео-линка са генералом Лиу Џенлијем, начелником Генералштаба Заједничког штаба Централне војне комисије Народне Републике Кине, који је именован у марту 2023, саопштило је Министарство одбране Русије.

Генерал армије Герасимов најпре је пожелео добродошлицу генералу Џенглију и честитао му на именовању на место начелника Генералштаба Заједничког штаба Централне војне комисије, пожелевши му "успех на одговорној дужности у одбрани отаџбине, јачању њеног одбрамбеног капацитета и даљој модернизацији Народноослободилачке војске Кине."

"Уверен сам да ће ваше велико искуство допринети расту Народноослободилачке војске, као и ширењу војне сарадње између наших земаља", додао је Герасимов.

Посета министра одбране Народне Републике Кине генерала Ли Шангфуа Москви у априлу била је од великог значаја за развој одбрамбене сарадње Русије и Кине, приметио је руски генерал.

"Ми ценимо чињеницу да је генерал Ли Шангфу, одмах након именовања на функцију", нагласио је Герасимов, "одабрао Русију као прву земљу за инострано путовање, као и кинески председник Си Ђинпинг, који је у марту боравио у државној посети Русији."

Председник Владимир Путин и председник Си Ђинпинг, закључио је Герасимов, потврдили су да су руско-кинеско свеобухватно партнерство и стратешка интеракција на највишем нивоу.

"У контексту недавних глобалних догађаја, донете одлуке представљају дугорочне циљеве националног развоја и безбедности, садржане у заједничкој изјави наших лидера, укључујући питања проширења војне сарадње", поручио је Герасимов.

Координација између Русије и НР Кине у међународној арени има стабилизујући ефекат на светску ситуацију, рекао је Герсимов, а пример за то су заједничке војне вежбе, како билатерално, тако и у оквиру Шангајске организације за сарадњу, које промовишу продубљивање позитивних одбрамбених контаката.

Према Герасимову, пракса заједничке оперативне и борбене обуке Оружаних снага Русије и Народноослободилачке војске Кине треба да и убудуће остану приоритет.

"Уверен сам да ће данашњи разговори послужити даљем јачању руско-кинеског стратешког партнерства у сфери одбране", рекао је руски генерал, додајући да користи ову прилику да охрабри кинеског начелника Генералштаба да "посети Русију кад год му то одговара", саопштило је Министарство одбране Русије.