ИАЕА: Запорошка нуклеарка може да узима воду из резервоара Каховка

Ситуација је опасна, али нема потребе за паником, оцењују из Међународне агенције за атомску енергију

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) саопштила је да Запорошка нуклеарна електрана може да узима воду из Каховског резервоара у јужном току реке Дњепар.

Према подацима агенције, ниво воде у резервоару термоелектране Запорожје спустио се са 17 метара до 11,27 метра и он наставља да пада. 

Стручњаци ИАЕА поручују да више информација о ситуацији могу да добију тек када лично посете термоелектрану која има кључну улогу за рад највеће нуклеарке у Европи. 

Русија је јуче саопштила да су хитне службе, на захтев руководства нуклеарке, обезбедиле стабилно снабдевање водом Запорошке електране. Вода је неопходна за правилан рад и гашење реактора. 

Председник ИАЕА Рафаел Гроси оценио је да је ситуација опасна, али да нема потребе за паником. Додао је да ће ове недеље посетити Кијев и Запорошку нуклеарну електрану.

Тренутно од шест реактора нуклеарке пет је искључено, док се, како је то за РТС рекао стручњак за нуклеарну енергију, научни саветник доктор Илија Плећаш, шести ставља у режим хладног гашења. То значи да је почело и његово гашење.

Ипак, чак и након гашења свих реактора постоји опасност од тога да би могло доћи до катастрофалних последица уколико би нуклеарни отпад био погођен.

Русија месецима упозорава на нападе на Запорошку нуклеарну електрану, а једно од последњих стигло је јуче када је на нападе на инфраструктуру нуклеарке упозорио и председник "Росатома" Алексеј Љихачов.

Последњих дана у близини овог енергетског објекта Русија је такође успела да обори три украјинска дрона са муницијом.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров закључио је да УН и ИАЕА не реагују на упозорења која долазе из Москве.