Антонов: Без Москве не могу да се реше велики светски проблеми

Русија је доказала да је поуздан партнер за све који су спремни да сарађују на основу међусобног поштовања, рекао је руски амбасадор у Вашингтону

Свет не може да решава најозбиљније међународне проблеме без Русије, изјавио је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов на пријему у руској амбасади посвећеном Дану Русије, преносе "РИА Новости".

У контексту ескалације разних сукоба, сваким даном расту претње попут тероризма, заступљености оружја за масовно уништење, сајбер криминала, климатских промена и сличних, рекао је амбасадор и додао да је "без наше земље, са огромним људским потенцијалом, најбогатијим ресурсима и историјским искуством, немогуће решавати најтеже међународне проблеме".

Како је приметио шеф руске дипломатске мисије, ово стање добро разумеју руски истомишљеници широм света, о чему сведочи и њихов одговор на антируске акције – они  штите своје интересе и одбијају да се придруже русофобској коалицији и санкцијама.

Свет се данас опасно и непредвидиво мења, а Русија се поново нашла на челу борбе против "хегемонистичког светског поретка", казао је.

"Спречавају нас да створимо повољне спољне услове за унутрашњи развој. Противници не крију своје праве циљеве – да нас поразе на бојном пољу и претворе Русију у међународног отпадника. Желе да сломе нашу економију, ослабе или чак униште хиљадугодишњу државност, национални идентитет, обичаје и културу", рекао је Антонов.

Данас се против Руске Федерације примењују незапамћене непријатељске мере, од финансијских и економских санкција и информационих напада до директног војног и политичког притиска и "укидања свега руског", приметио је.

У међувремену, истакао је руски дипломата, конструктивна интеракција са свим државама света је у интересу Москве.

"Није само Русија на мукама већ цео глобални систем базиран на Повељи УН и принципу суверене равноправности. Радићемо с нашим партнерима из Заједнице независних држава, Азије, Африке, Блиског истока, Латинске Америке и с пријатељским државама Европе и формираћемо агенду која нас обједињује. Заједно ћемо тражити начине да превазиђемо бројне изазове нашег времена. Радићемо на јачању међународног права", рекао је руски амбасадор у САД.

Према његовим речима, конструктивна интеракција је нарочито важна у односима са САД, с обзиром на посебну одговорност двеју нуклеарних сила за стратешку стабилност и глобалну безбедност. "Повратак принципу јединствене безбедности једини је начин за спречавање сукоба у будућности", нагласио је Антонов.

Русија је доказала да је поуздан партнер за све који су спремни да сарађују на основу међусобног поштовања, нагласио је он.

"Ми смо на правој страни историје, а време ће све ставити на своје место", закључио је Антонов.