Руска војска уништила половину финских "леопарда" у Украјини, на мети и "бредли" (ФОТО, ВИДЕО)

Снимак уништених тенкова је сачинила руска војска на Запорошком правцу

Министарство одбране Русије објавило је данас снимак на којем се, како је наведено, виде тенкови "леопард" немачке производње и борбена возила "бредли" америчке производње, заробљени у Украјини.

На снимку се види руски војник поред НАТО технике, који каже да је реч о "бредлију" и "толико хваљеном 'леопарду", преносе РИА Новости.

Како наводи руско Министарство одбране, снимак је сачинила руска војска на Запорошком правцу.

"Припадници јединица групе Исток прегледају непријатељске тенкове и борбена возила пешадије заробљене у борби. Сва заробљена опрема је западне производње, немачки тенкови Леопард и борбена возила пешадије америчке производње 'бредли", наведено је у саопштењу.

Руска војска је уништила половину тенкова "леопард 2Р" које је Финска донирала Украјини у оквиру војне помоћи, пише и фински лист "Хелсингин саномат".

На руским Телеграм каналима се појавила фотографија из Запорошке обалсти на којој се виде три уништена борбена возила "леопард 2Р" које је Финска донирала Украјини. Хелсинки је донирао свих својих шест "леопарда" тог типа, уз оправдање да се у Финској нису корисни због конфигурације терена.

Проверавањем чињеница је потврђено да су слике аутентичне, нагласио је фински лист "Хелсингин саномат".

Ову информацију потврдио је и лист "Форбс", иначе жестоко проукрајински оријентисан.

Инжињеријски батаљони 33. механизоване и 47. јуришне бригаде, водеће формације у украјинској офанзиви, претрпели су прошле недеље губитке у тешкој опреми у нападу јужно од Мале Токмачке у Запорошкој области, пише "Форбс".

Руска војска је уништила најмање пет украјинских борбених возила на овој линији фронта. Опремљена минским плуговима и ваљцима, "леопарди 2Р" крче пут тенковима и борбеним возилима пешадије кроз минска поља, ору и табају пут тако да тенкови и борбена возила пешадије могу да пробију непријатељску одбрану, објашњава "Форбс".

Фронтални напад на непријатељска утврђења је једна је од најтежих и потенцијално најскупљих операција у копненом рату, оправдава "Форбс" украјинске губитке.

"Чак и најбоље опремљене, најбоље обучене војске очекују да ће изгубити половину јуришних снага током успешног пробоја. Знајући то, украјинска 47. јуришна бригада је за недељу дана тешких борби изгубила три од својих шест најбољих возила за пробој, 'леопард 2Р' финске производње", додаје лист.

"Можда Украјина изгуби све 'леопарде 2Р'. Али постоји много борбених возила совјетске производње, оклопних возила, М-88 и НМ189 да их замене", покушава лист да утеши своје читаоце.

За украјинску стратегију је важан сектор јужно од Мале Токмачке у Запрошкој области, око 30 километара северно од стратешког града Токмака, који се налази уз главни коридор за Мелитопољ. Украјинске снаге се надају да ће, ако пробију минска поља јужно од Мале Токмачке и дођу до Токмака, а затим до Мелитопоља, успети да пресеку руске снаге у Украјини на два дела.

Финска је од фебруара 2022. године испоручила Украјини 16 пакета војне помоћи у вредности од око 1,1 милијарду евра.