ФСБ ухватио групу украјинских шпијуна у Русији

Група руских грађана оптужена је да је делила руску војну документацију са украјинским шпијунским службама, као и да су припремали диверзантске нападе у циљу оштећења линија снабдевања руских снага укључених у Специјалну војну операцију

Федерална служба безбедности Руске Федерације (ФСБ) ухапсила је неколико људи који су радили у националној одбрамбеној индустрији због наводног давања тајних докумената Украјини.

Руска информативна агенција је у саопштењу од уторка навела да је неколицина руских држављана радила као агенти украјинске Главне обавештајне управе. Додаје се да су осумњичени "преносили техничку документацију и узорке војних производа који се користе у производњи наоружања и војне опреме", а које користи руско ваздухопловство.

ФСБ такође тврди да су агенти припремали диверзантске нападе у циљу оштећења пруга у руским Курскoj и Белгородскoj области које се граниче са Украјином. Посебно су циљали оне који се користе за снабдевање руских снага укључених у Sпецијалну војну операцију, додала је агенција.

Током акције хашпења, оперативци ФСБ запленили су више од четири килограма експлозива, четири детонатора, пројектну документацију и неколико војних предмета, као и 150.000 долара, саопштила је агенција, не наводећи друге детаље.