Русија

Путин потписао раскид споразум о коришћењу Азовског мора и Керчког мореуза

Након што су Доњецка Народна Република, Запорошка и Херсонка област примљене у састав Русије, драстично се променила ситуација по питању Керчког мореуза и Азовског мора
Путин потписао раскид споразум о коришћењу Азовског мора и Керчког мореузаwww.globallookpress.com © Aleksey Nikolskyi/Kremlin Pool

Председник Русије Владимир Путин потписао је закон о раскиду споразума са Украјином о сарадњи у коришћењу Азовског мора и Керчког мореуза.

Нацрт закона о раскиду споразума потписаног у Керчу 24. децембра 2003. године између Русије и Украјине о сарадњи у коришћењу Азовског мора и Керчког мореуза је предат Државној думи.

Потписани документ се налази на званичном порталу правних информација.

Како се наводи, након што су Доњецка Народна Република, Запорошка и Херсонка област примљене у састав Русије, драстично се променила ситуација по питању Керчког мореуза и Азовског мора, те сада њихове обале припадају само Русији.

Споразум, који је ступио на снагу априла 2004. године, дефинише статус Азовског мора и Керчког мореуза, предвиђа слободу пловидбе трговачких и ратних бродова који могу да се крећу у наведеној акваторији, руско-украјинску сарадњу, и одређене су заједничке активности у области поморства, укључујући њено регулисање и навигациону и хидрографску подршку, риболов и заштиту мора.

Евентуални спорови у вези са уговором би се решавали "кроз консултације и преговоре, као и другим мирним средствима", произилази из текста споразума.

Врховна рада Украјине у фебруару ове године раскинула је све споразуме о сарадњи са Русијом у Азовском мору.

image