Немачки медији: Украјинци без шанси, Руси имали спремну стратегију

У борби у близини села Мала Токмачка у Запорошкој области руска војска је успела да зароби борбена возила западне производње које користи Украјина захваљујући унапред припремљеној замци

Руска војска је прошле недеље успела да зароби немачке тенкове "леопард" и борбена возила пешадије "бредли" захваљујући добро планираној операцији у близини села Мала Токмачка у Запорошкој области, пише немачки лист "Тагесшпигел".

"Иза успешног напада на војни конвој у Запорожју стоји лукава замка коју су поставили руски јуришни хеликоптери и руска противтенковска артиљерија", рекао је стручњак за хладноратовске копнене снаге НАТО и одбрамбену стратегију Алијансе Томас Тејнер.

Украјинске трупе нису имале никакве шансе, додао је стручњак након што је одгледао видео снимке на којима се види поражена 47. механизована бригада украјинске војске, водеће формације у украјинској офанзиви.

Како је саопштило руско Министарство одбране уз подељени видео снимак који су снимили руски војници, евидентно је да су украјински војници схватили да су беспомоћни, напустили су ратна возила тенковске колоне 47. механизоване бригаде и страдали бежећи.

"На неким борбеним возилима и даље ради мотор, што указује да је борба трајала кратко и да је посада борбених возила Оружаних снага Украјине побегла, напустивши борбена возила која су спремна за борбу", саопштило је руско МО.

Поред тенка немачке производње, слике показују и четири напуштена америчка борбена возила пешадије "бредли М2", од којих су три, како се верује, оштећена у борби у близини села Мала Токмачка у Запорошкој области.

Од уторка поподне, немачки лист је израчунао да је уништено 16 борбених возила америчке пешадије истог типа, што значи да је скоро 15 одсто од 109 "бредлија" које је Вашингтон послао Украјини уништено, оштећено или остављено.

Према званичним подацима, Немачка је Украјини већ испоручила 18 тенкова "леопард 2А6", још три су стигла из Португала. У међувремену, Кијев захтева све више оружане помоћи.