Упркос одлуци Русије УН покрећу бродове

Након терористичког акта од стране кијевског режима, руска страна обуставила извоз пољопривредних производа из украјинских лука

Украјински министар за инфраструктуру Олександар Kубраков изјавио је данас да је 12 бродова натоварено житом и да су напустили украјинске луке.

"Турска и Уједињене нације обезбедиле су 10 тимова за данашњу инспекцију 40 украјинских бродова у оквиру иницијативе за жито и о томе је обавештена Русија", написао је Кубраков на Твитеру.

Уједињене нације, Турска и Украјина договориле су синоћ план кретања за 16 бродова који се налазе у турским водама, упркос томе што је Министарство одбране Руске Федерације саопштило да Русија обуставила учешће у договору о житу након терористичког напада у Севастопољу на бродове Црноморске флоте и цивилне бродове који су били укључени у обезбеђење житног коридора.

Русија је затражила састанак Савета безбедности УН за данашњи дан, 31. октобра, у вези са нападом на бродове Црноморске флоте.

"С обзиром на инцидент од 29. октобра од стране Кијевског режима, уз учешће британских стручњака за терористички акт против бродова Црноморске флоте и цивилних бродова укључених у обезбеђење житног коридора, руска страна обуставља учешће у спровођењу споразума о извозу пољопривредних производа из украјинских лука", наводи се у саопштењу.

Подсећамо, Оружане снаге Украјине су рано ујутру 29. октобра напале град Севастопољ на југозападу кримског полуострва. Министарство одбране Русије је навело да је коришћено девет беспилотних летелица и седам аутономних маринских беспилотних возила током напада на бродове Црноморске флоте Руске Федерације.

Министарство одбране Русије се хитно огласило о овом нападу. Навели су да је напад на Севастопољ изведен под "патронатом" британских војних стручњака.