Шојгу посетио станицу за праћење свемирских објеката: Ово не постоји нигде на свету

Нова станица има јединствене могућности за аутоматску претрагу, откривање и контролу малих свемирских објеката у делу свемира који је најближи Земљи

Министар одбране Сергеј Шојгу посетио је нови објекат где се налазе системи за праћење сателита и других свемирских објеката и извршио проверу борбеног дежурства.

Командант космичких снага, заменик главнокомандујућег Ваздушно-космичких снага Русије, генерал-пуковник Александар Головко известио је министра о техничким и функционалним карактеристикама, као и о изгледима за даљи развој новог објекта.

Шојгу је проверио и борбено дежурство јединице специјализоване радарске станице која открива мале свемирске објекте.

Нова станица има јединствене могућности за аутоматску претрагу, откривање и контролу малих свемирских објеката у делу свемира који је најближи Земљи, наводи се у саопштењу руског Министарства одбране.

"Од када смо отворили нову станицу, број малих свемирских летелица које се прате повећао се четири пута, минимална величина свемирског објекта које се прати је смањена на 10 центиметара, а дупло је смањено време за које се детектује мали свемирски објекат после лансирања", казао је Головко.

Ширењем контроле у области свемира који је најближи Земљи, четири пута ће бити скраћено време за које се открије летелица након што је лансирана, а скратиће се и одређивање типа страних космичких апарата и то двоструко, до 2027. године.

У свету не постоји аналог специјализоване радарске станице за откривање малих свемирских објеката, казао је генерални пројектант, заменик генералног директора концерна "Алмаз-Антеј" Павел Созинов.