Русија

Министарство одбране: Кијев изгубио 7.500 људи за 10 дана

Број украјинских војника подразумева рањене и страдале на првој линији, нису урачунати погинули војници који се налазе дубље на украјинским територијама
Министарство одбране: Кијев изгубио 7.500 људи за 10 дана© Tanjug/AP Photo/Martin Meissner, File

Оружане снаге Украјине су од 4. јуна изгубиле укупно око 7.500 хиљада војника, наводи се у саопштењу Министарства одбране Руске Федерације.

Број украјинских војника подразумева рањене и страдале на првој линији, нису урачунати погинули војници који се налазе дубље на украјинским територијама погођени руским прецизним наоружањем и авионима дугог домета.

Коментаришући ситуацију на фронту, председник Русије Владимир Путин је јуче нагласио да противник до сада, од почетка офанзиве, није имао успеха ни на једном делу фронта - "њихови губици су катастрофални".

Оценио је да је негде од 25 до 30 одсто војне технике која је дошла из других земаља до сада већ уништена, док је, када је реч о људству, отприлике исти број рањених и ликвидираних.

Од почетка офанзиве, украјинска војска је изгубила више од 160 тенкова и 360 оклопних возила, док су, како је навео, за исти период онеспособљена 54 руска тенка, од којих је део ипак могуће поправити. 

Русија је синоћ извела групне ударе са мора и са копна из далекометног високопрецизног оружја на места где је стационирана украјинска војска и страни плаћеници, складишта муниције, наоружања и војне технике стране производње.

"Сви назначени објекти су погођени. Циљ је оставрен", истакло је руско МО.

Јединице украјинске војске су у протекла 24 часа безуспешно покушавале да изведу офанзивна дејстава на јужно-доњецком, запорошком и доњецком правцу, наводи се у саопштењу и додаје да Украјинци свакодневно трпе значајне губитке у људству и техници.

У близини насеља Макаровка у Доњецкој Народној Републици (ДНР), витешким и компетентним дејствима одбрамбених јединица, ваздушним ударима и артиљеријском ватром групе снага Васток одбијени су напади двеју моторизованих чета украјинске војске које су подржавала још 4 тенка и 11 борбених оклопних возила.

"Током борби уништена су четири непријатељска тенка и седам борбених оклопних возила", прецизира руско МО.

Непријатељ је изгубио још пет тенкова и пет борбених оклопних возила код насеља Пречистовка у ДНР где су успешно одбијени напади двеју украјинских јединица.

На запорошкој линији фронта, руска војска је онемогућила напад јединица 128. брдске јуришне бригаде Оружаних снага Украјине.

Украјина је у само претходна два дана на јужно-доњецком и запорошком правцу изгубила више од 800 војника, 20 тенкова, четири борбена возила пешадије, 15 борбених оклопних возила, два артиљеријска система америчке производње М777 и хаубице Мста-Б и Д-30, као и борбено возило вишецевног ракетног система "град".

Поред тога, уништено је складиште артиљеријске муниције 65. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине у близини насеља Новоандрејевка у Запорошкој области.

Јединице трупе "Југ" Оружаних снага Русије су успешно одбиле два непријатељска напада на Доњецком правцу у областима насеља Первомајскоје и Петривскоје у ДНР. "Током борби, украјинске трупе су изгубиле више од 205 војника, два борбена оклопна возила, седам возила и две хаубице Д-20", прецизира се у саопштењу.

Уништена су складишта муниције непријатељске 45. артиљеријске и 57. моторизоване пешадијске бригаде код насеља Северск Мали и код Часовог Јара у ДНР.

У претходна два дана је у правцу Херсона ватром из оружја уништено до 50 украјинских војника, девет ратних возила, као и самоходна артиљеријска јединица "акација".

Системи ПВО Ваздушно-космичких снага Русије пресрели су у претходна два дана две крстареће ракете великог домета "сторм шедоу" и четири вишецевна ракетна бацача ХИМАРС.

Поред тога, уништено је 20 украјинских дронова код насеља Сладка Балка у Запорошкој области, Жовтњево у Харковској области и Валерјановка у ДНР.

image