Русија

Лавров: РФ неће продужити споразум о житу ако не буде у потпуности спроведен до 17. јула

Шеф руске дипломатије коментарисао је данас прехрамбени споразум и поручио да Москва следећи пут неће затворити очи на непоштовање договора
Лавров: РФ неће продужити споразум о житу ако не буде у потпуности спроведен до 17. јула© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Русија неће продужити споразум о житу уколико овај документ не буде у целини реализован до 17. јула, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

"Уколико 'истамбулски' пакет до 17. јула не проради онако како је то иницирао генерални секретар УН, онда не може бити говора ни о каквом даљем продужетку споразума", рекао је Лавров на седници Организације за црноморску економску сарадњу.

Он је нагласио да је украјински део овог споразума одавно претворен у комерцијалан пројекат на којем Кијев зарађује, те да свега три одсто украјинских житарица које се извозе из лука у Црном мору, заправо, доспева до најсиромашнијих земаља.

"На жалост, 'истамбулски' пакет се до сада реализује само када је реч о извозу украјинских прехрамбених намирница. Део 'пакета' који се односи на руски амонијак не функционише".

Москва, како је казао, не види напредак када је реч о слабљењу санкција које стварају проблеме за извоз руског ђубрива и житарица.

"Свету су потребни руске житарице и ђубриво ништа мање него украјинске житарице, које производе америчке корпорације, а по сниженим ценама купују Европљани, лицемерно се кријући иза хуманитарних парола", рекао је руски министар.

Председник Русије Владимир Путин јуче је напоменуо да, услед свих проблема који су се до сада десили, Москва разматра могућност изласка из споразума, што је посебно актуелно из разлога што се морски безбедносни коридори за извоз украјинских житарица злоупотребљавају и користе за лансирање дронова који нападају руске позиције.

image