Русија

Руска централна банка: Долар и евро губе утицај

Глобално финансијско тржиште је почело да преиспитује улогу долара и евра као резервних валута, изјавила је директорка Централне банке Русије
Руска централна банка: Долар и евро губе утицајwww.globallookpress.com © Zakariya Yahya/Keystone Press Agency

Глобално финансијско тржиште пролази кроз значајне промене, укључујући и преиспитивање улоге долара и евра. Санкције Русији натерале су друге земље да размишљају о диверсификацији резерви, изјавила је директорка Централне банке Руске Федерације, Елвира Набиулина говорећи на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу (СПИЕФ), преноси ТАСС. 

"На глобалном финансијском тржишту дешавају се значајне промене. Видимо преиспитивање улоге резервних валута. Иако долар и евро остају резервне валуте, многе земље, после разговора са нама, размишљају о диверсификацији својих резерви", рекла је она, говорећи на СПИЕФ-у.

Земља чија валута има статус резервне може да га злоупотреби, али у ограниченој мери. "Када то почне да утиче на велики обим светске трговине, сви почињу да мисле да би то могло да се претвори у велике ризике, чак и ако је мало вероватно", истакла је директорка Централне банке Русије.

Према ММФ-у, удео долара у светским девизним резервама је на крају прошле године пао на двадесетседмогодишњи минимум, а друге валуте су постале главна замена.

Међународни економски форум одржава се од 14. до 17. јуна у Санкт Петербургу (СПИЕФ).

image