Русија

Русија забринута: Американци прете и Јерменима у Нагорно Карабаху

САД ултимативним начином терају представнике Јермена у региону Нагорно-Карабах да се састану са азербејџанском страном
Русија забринута: Американци прете и Јерменима у Нагорно Карабахуwww.globallookpress.com © Celestino Arce/ZUMAPRESS.com

Москва је забринута због информација о покушају Вашингтона да наметне посредничке услуге у дијалогу Бакуа и Степанакерта, речено је "РИА Новостима" у руском Министарству спољних послова.

"Забринути смо због информација које су се појавиле у медијима да САД сада покушавају да наметну своје посредничке услуге у дијалогу између Бакуа и Степанакерта. Укључујући претње употребом силе", нагласило је министарство.

Раније је дипломатски извор у Вашингтону изјавио да САД у ултимативном облику терају представнике Нагорно-Карабаха да се састану са азербејџанском страном.

Према извору, ако Степанакерт одбије, Вашингтон је обећао да ће подржати могућу антитерористичку операцију Бакуа, пренео је "Радио Спутњик".

Раније је наведено да су Јерменија и Азербејџан договорили међусобно признавање територијалног интегритета, како је тада изјавио јерменски премијер Никол Пашињан на састанку Евроазијског економског савета (ЕАЕС) у Москви.

Јерменија и Азербејџан су око Нагорно-Карабаха у сукобу од 1988. године, када је регион, који је насељен углавном Јерменима, најавио повлачење из састава Азербејџанске Совјетске Социјалистичке Републике.

Током војног сукоба 1992-1994, Баку је изгубио контролу над Карабахом. У поновном сукобу који је избио 2020. године, посредовала је Москва и распоредила 2.000 припадника мировних снага у региону.

image